Teksten van Romp Molen Buysse met molenaarswoning

https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33961

Romp Molen Buysse met molenaarswoning ()

Romp van een hoge stenen stellingmolen, gekend als Molen Buysse. Deze molen werd vóór 1810 opgetrokken als oliemolen. In 1840 werd de molen ook ingericht om graan te malen. In 1852 (1842?) werd er een stoommachine geplaatst. 

In 1880 werd de molen, na vergroting, omschreven als een koren- en oliestoommolen. Het malen met de wind was toen al gestaakt en de molen werd onttakeld. In 1883 werd de molen inclusief stoomtuig van 15 pk gekocht door olieslager Frans Buysse-Claes. Tegen het einde van de 19de eeuw was er een nieuw gebouw voor de mechanische maalderij opgetrokken. Net vóór het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd er een nieuwe elektrische motor geplaatst. Een deel van het complex werd in 1979 afgebroken, maar de maalderij bleef in werking met een elektrische motor uit 1931. De afgeknotte molenromp werd gebruikt als opbergplaats. De laatste molenaar met de familienaam Buysse overleed in 1980.

Achterin gelegen romp van een in oorsprong stenen stellingmolen. Enkel de eerste verdieping en een klein stuk van de tweede verdieping met de vrij zware vloerbalken zijn bewaard.

Voormalig molenaarswoning van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel met de straat) uit de 19de eeuw. Aangepaste gecementeerde gevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige muuropeningen.

  • S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen , Tweede band, Gent, 20.
  • BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 386.
  • LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs:  Decoodt, Hannelore; Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp Molen Buysse met molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/359419 (geraadpleegd op ).


Molenaarswoning en molenromp ()

Voormalig molenaarshuis van drie traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel met de straat), uit de 19de eeuw, uitziend op de brug over de Burggravenstroom. Aangepaste gecementeerde gevel met dubbelhuisopstand en rechthoekige muuropeningen.

In erachter gelegen erf, afgesloten met ijzeren hek, afgeknotte romp van de voormalige stenen korenwindmolen. Reeds bekend voor 1810. In 1851 gesplitst in korenwindmolen en oliemolen. In 1852 plaatsing van een stoommachine. Eind 19de eeuw mechanische maalderij. In 1914 plaatsing van een elektrische motor. In 1935 afgeknotte molen in gebruik als berghok.

  • S.N. 1962: Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oost-Vlaanderen, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, Tweede band, Gent, 20.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs:  Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Je kan deze tekst citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Romp Molen Buysse met molenaarswoning [online], https://id.erfgoed.net/teksten/33961 (geraadpleegd op ).