erfgoedobject

Kapel van het Rustoord Sint-Franciscus

bouwkundig element
ID
33976
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33976

Juridische gevolgen

Beschrijving

O.C.M.W. Rustoord Sint-Franciscus, gebouwd op de plaats van het zogenaamd armenwerkhuis en klooster van de zusters Franciscanessen, opgericht in 1833 door de heren Bovyn (burgemeester), De Ruyck (pastoor) en Buysse (notaris) voor het onderhoud van wezen, ouderlingen en zieken. Was ook kantwerkschool en kosteloze lagere meisjesschool. In de periode 1840-42 oprichting van nieuwe gebouwen. In 1879 afschaffing van de school. Bouw in 1904 van nog bestaande vleugel met ziekenzalen en kapel in de achterliggende tuin door architect Henri Vaerwyck (zie gedenksteentjes in respectievelijke gebouwen). Straatvleugel heropgebouwd door architect Henri Vaerwyck in 1908.

Imposant bakstenen hoofdgebouw naar ontwerp van Henri Vaerwyck, van negenentwintig traveeën en twee bouwlagen onder onderbroken schilddak (pannen, nok parallel met de straat), door muurankers op het middengebouw gedateerd 1908. Centraal gedeelte van zeven traveeën, links en rechts geflankeerd door inspringende vleugels met voortuintjes afgesloten door ijzeren hekken. Eenvoudige getoogde vensters (nieuw houtwerk met roeden) en brede getoogde deur.

In de tuin, ruime bakstenen kapel van zes traveeën onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat) met zeshoekig dakruitertje, gebouwd in 1904 naar ontwerp van architect Henri Vaerwyck, zie nog moeilijk leesbare gedenksteen op de linker zijgevel. Voorpuntgevel gestut door steunberen met spitsboogdeur onder waterlijst en lancetvensters in de top.

Mobilair. Glasramen van H. Coppejans van 1930 en eiken altaar vermoedelijk uit het atelier van Mathias Zens.

  • O.C.M.W. Evergem, Archief.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks 1, deel 6, Gent, 1864-70, p. 5.
  • Gemeentelijk onderwijs te Sleidinge door de jaren heen, Sleidinge, 1983.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Van het oorspronkelijke gebouwenbestand van het armenwerkhuis en klooster van de zusters Franciscanessen, bleef alleen de ruime bakstenen kapel in de tuin bewaard. 

Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kapel van het Rustoord Sint-Franciscus [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33976 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.