Weverij La Coriandre

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Weverij La Coriandre

Beschrijving

N.V. Bentex, spinnerij (vlas en synthetische weefsels). Voorheen zogenaamd "La Coriandre". Mechanische katoen- en linnenweverij, overgebracht uit de Korianderstraat in Gent in 1926. Eerste fabrieksgebouw van 1927 werd na de overname door de N.V. Loutex in 1959 ontmanteld en leeggehaald. In 1960 opgekocht door de N.V. Bentex voor vlasdroogspinnerij.

• Wanneer de stoommachien de mekanieken in beweging brengt... Een illustratie van 150 jaar Sleinse textielarbeid, Sleidinge, 1982, p. 24, 26.

Auteurs: Lanclus, Kathleen

Aanvullende informatie

Het gebouwencomplex omvatte op het moment van inventarisatie de voormalige directeurswoning van La Coriandre, die gelegen was aan de straat, rechts van de ingangspoort. Dit witgeschilderde gebouw, gemarkeerd door twee getrapte topgevels, werd door Bentex gebruikt als conciërgewoning, maar werd na 2010 gesloopt. Vroeger stond er ook aan de linkerzijde van de ingang een gelijkaardig gebouw, dat dienst deed als kantoorgebouw.

Bentex, opgericht in augustus 1959, kocht in 1960 de leegstaande gebouwen van Loutex over om er een droge en half-natte vlasspinnerij in onder te brengen. Bentex produceerde geen synthetische weefsels, zoals hierboven gesteld, maar wel synthetische vezels, zoals viscose, naast vlas.

• Informatie verkregen van E. Laroy (19 februari 2020).