erfgoedobject

Arbeiderswoning

bouwkundig element
ID
33982
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33982
Dit erfgoedobject heeft geen erfgoedwaarde meer. De erfgoedwaarden waarom we het object opnamen in de inventaris, zijn niet meer aanwezig, bijvoorbeeld door verbouwing of sloop.

Beschrijving

Woonhuisje eertijds gelegen op het einde van een lange dreef vertrekkend van de Weststraat, de bomen werden geveld in 1945 en de heraangelegde straat wordt thans ontsierd door een recente villaverkaveling. Voorheen gelegen aan de toegang tot een ommuurd dome in met een grote vijver en een "speelgoed" gebouwd circa 1790 en in 1848 gesloopt. Arbeiderswoning met gewitte gevel op gepikte plint afgedekt door schilddak (pannen). Rechthoekige vensters. Voorheen zijgevels met driezijdig aanbouwsel, thans enkel aan westzijde, aan oostzijde aangepast aanbouwsel onder lessenaarsdak. Aan de erfzijde gedichte rondboogarcade.

  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 6, Gent, 1864-70, p. 9.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in BelgiĆ«, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Arbeiderswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/33982 (Geraadpleegd op )