Tweegezinswoning Villa Paula

Gemeente Lochristi

• Adrescontrole Lochristi (adrescontroles: 01-10-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Lochristi (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Tweegezinswoning Villa Paula

is beschermd als monument Tweegezinswoning Villa Paula

Beschrijving

Zogenaamd "Villa Paula" (zie opschrift gevelsteen met banderol). Imposante tweegezinswoning met kasteelallures gebouwd in opdracht van de gebroeders Van Acker wier bloemisterijbedrijf aan de overkant van de steenweg lag. Volgens archiefstukken en oude prentbriefkaarten gebouwd naar opdracht van architect J. Rooms in 1906. Gevelsteen met opschrift "Jaer 1906". Omgevende beboomde tuin met twee paar uitgewerkte bak- en natuurstenen hekpijlers aan de straat. Onderkelderd bak- en natuurstenen breedhuis van twee bouwlagen in eclectische stijl, onder leien zadel- en schilddak. Opvallende in- en uitspringende gevelpartijen waaronder een vierkante en een achthoekige hoektoren, een markerend middenrisaliet, verscheidene balkons en puien met ijzeren leuningen. Verzorgde details onder meer sculpteerwerk van consoles, pinakelbekroningen, boogveldvullingen. Decoratief smeedwerk (muurankers, leuningen, bekroningen van torens en nokken).

Auteurs: Verbeeck, Mieke