Stelplaats van buurtspoorlijn

Beschrijving

Voormalige stelplaats van de buurtspoorweglijn Gent (Heirnisse)-Lochristi, heden busstelplaats van de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn Oost-Vlaanderen. De buurtspoorweglijn Gent (Heirnisse)-Lochristi werd op 20-8-1903 in gebruik genomen. Plannen voor de achterin gelegen loods, oorspronkelijk voor stoomtrams, daterend van 1902. Rechthoekig bakstenen gebouw van één bouwlaag en twaalf traveeën lang, onder zadeldak (pannen). Tegen de lange westgevel: aanbouw tegen de zesde travee van één travee en anderhalve bouwlaag en aansluitend van vier traveeën en één bouwlaag, beide onder zadeldak (pannen). Gevels geleed door lisenen en voorzien van ruime rechthoekige vensters met roedeverdeling en ijzeren I-latei op hardstenen imposten. Puntgevels met hoeklisenen overgaand in getrapt oplopende daklijst.

Bij de straat alleenstaande woning, oorspronkelijk met bijbehorend bureel en watertoren voor de stoomtrams, volgens plannen daterend van 1914 en circa 1970 aangepast tot een woning. Dubbelhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder overstekend zadeldak (pannen, nok loodrecht op de straat). Bakstenen gevels geleed door lisenen en horizontale gele bakstenen banden; dito ruitmotief in de zijpuntgevel. Rechthoekige muuropeningen met ijzeren I-latei met rozetten op hardstenen imposten. Houtwerk vervangen. Dakoverstek met omlopende decoratieve uitgesneden dakrand.

• NEYENS J., De buurtspoorwegen in de provincie Oost-Vlaanderen 1885-1968. Lier, 1978, p. 29-30.

Auteurs: Verbeeck, Mieke