Villa ontworpen door Emile De Nil

Beschrijving

Villa in nieuwe zakelijkheid naar verluidt gebouwd in 1936 naar ontwerp van architect Emile De Nil. Onderkelderde woning van het voormalig tuinbouwbedrijf A.G. Van Damme. Opvallende constructie met contrasterende bouwvolumes en kleurrijk bouwmateriaal. Brede lage voorbouw van één verdieping onder een hoog en steil afgeknot overstekend schilddak. Recent verwijderde vlaggenmast tussen de gekoppelde dakvensters. Deels afgeronde achterbouw van twee verdiepingen met plat dak. Geel bakstenen parement met horizontaliserende dieper liggende lintvoegen, zwarte geglazuurde dakpannen en daklijstboord. Kleuraccenten door middel van verschillend geglazuurde tegels: bruine stoepboord, blauwe zuilvormige deurstijlen en groene halfzuil als verticaal accent opzij. Deurportiek met afgeronde trap, oorspronkelijk tussen bloembakken, heden smalle bordessen. Driedelige keukendeur opzij achter overdekt terras. Kelder-buitentrap naast de garage aan de achterzijde onder recent vervangen afdak.

Behouden binnenindeling met oorspronkelijke interieurelementen (inkomhal met trap voorzien van modern uitgewerkte aanzet met verlichtingsarmatuur, marmeren schouwmantels, tegelvloeren en wandtegels in keuken en badkamer).

Auteurs: Verbeeck, Mieke