Burgerhuis Den Gekroonden Leeuw en Den Spaarpot

Gemeente Mechelen

omvat de bescherming als monument Burgerhuis Den Gekroonden Leeuw
gelegen te Hoogstraat 25 (Mechelen)

omvat de bescherming als monument Burgerhuis Den Spaarpot
gelegen te Hoogstraat 27 (Mechelen)

Beschrijving

Eertijds zogenaamd Den Gekroonden Leeuw en nummer 27 Den Spaarpot. Hoekhuis met de Milsenstraat; diephuis (heden verbouwd tot twee aparte woningen) van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak (Vlaamse en mechanische pannen).

Verhoogde klokgevel, in baksteenbouw opgesmukt met natuursteen en op de topcartouche gedateerd 1736; gerestaureerd in 1912. Travee-indeling gemarkeerd door pseudo-pilasters en tussenliggende getoogde bovenvensters afgewerkt met een rollaag; spiegelversiering op borstwering. Tweeledige top gemarkeerd door geprofileerde druiplijsten en afgelijnd door grijze natuursteen; flankerende postamenten met siervaas ter hoogte van de eerste geleding. In onderste geleding rondboogvormig middenluik tussen rondboogvensters; oculus onder bekronende cartouche met jaartal 1736 in tweede topgeleding. Benedenverdieping verbouwd tot winkelramen. Gecementeerde zij- en achterpuntgevel.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Gerestaureerd naar een ontwerp door stadsbouwmeester Philippe Van Boxmeer uit 1912.

• FEYAERTS, J. 2013: Philippe Van Boxmeer, stadsbouwmeester van Mechelen van 1893 tot 1913, Handelingen Koninklijke Kring voor Oudheidkunde, Letteren en Kunst van Mechelen, 117, 146.