Neoclassicistische villa

Beschrijving

Voormalig buitengoed opgericht door A. De Schamfelaere, vroeger ook zogenaamd "Villa Flora". Neoclassicistische villa volgens archiefstukken van 1828 naar ontwerp van architect Louis Minard. Omringende tuin aan de straat afgesloten door een decoratieve ijzeren afsluiting aan dito hekpijlers en met twee openzwaaiende hekken. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), naar verluidt gebouwd circa 1830. Steen met inscriptie DDK IBVIF 1831 in de tuin. Ontpleisterde bakstenen lijstgevel met licht uitspringend middenrisaliet en hoge rechthoekige muuropeningen. Hardstenen plint van het deurrisaliet met inscriptie AD 18.. PJV. Benedenvensters in houten omlijsting met rolluikkast, bovenvensters onder hardstenen kroonlijst op consoles, op geprofileerde cordonlijst en met dezelfde lage ijzeren leuning als voor de keldervensters. Vleugeldeur achter breed aanzettende steektrap; trap vernieuwd in 1989 met toevoeging van twee postamenten. Deuromlijsting gevormd door hardstenen halfzuilen onder brede architraaf. Aansluitende brede omlijsting met driehoekige frontonbekroning voor het bovenvenster van het risaliet, met vaasmotief in het gezandstraald glasraam. Omlopend entablement met gelede architraaflijst en gekorniste, getande kroonlijst op klossen. Originele vensters met ijzeren leuningen in de achtergevel. Voor architect Louis Minard typische ronde inkomhal en trappenhuis met pilasters, marmeren vloer en wenteltrap.

Rechts in de eerste helft van de 20ste eeuw door de toenmalige eigenaar, dokter J. Vermeulen, toegevoegde annex voor dokterspraktijk (één travee en twee lage bouwlagen). Naast de linker voorgevelhoek, opmerkelijke volière met polygonaal voorste deel in prieelvorm: lage bakstenen basis en decoratief uitgesneden houten raamwerk met palmettenrij onder de gootlijst; met zink beklede spits, oorspronkelijk met windwijzer.

• Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen I, Lochristi.
  • WERKCOMITE. Lochristi graag gezien, Lochristi, 1991, p. 57.