Herenhuis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lochristi
Deelgemeente Lochristi
Straat Dorp-Oost
Locatie Dorp-Oost 41, Lochristi (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lochristi (adrescontroles: 01-10-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Lochristi (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Dokters-, brouwers- en burgemeesterswoning

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige dokters-, brouwers- en burgemeesterswoning, volgens oude prentbriefkaart van Dr. Pr. Vermeulen. Vrij opvallend alleenstaand herenhuis van twee bouwlagen en vier traveeën, thans onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) voorheen echter een geknikt zadeldak (pannen en leien) met klimmende dakkapellen. Naar verluidt naar ontwerp van architect Valentin Vaerwyck. Jaartal 1905 in het boogveld van het rechter bovenvenster. Gele en rode bakstenen lijstgevel met natuurstenen banden en dorpels. Verticaliserende verdiepte venstertraveeën voorzien van gekleurde sgraffitopanelen met art-nouveau-inslag in de florale motieven; daarnaast voorstelling van dokters- en apotheeksymbolen: onder meer kelk met slang, hertekop met gewei, vijzel met mortier, portrethoofden van Paracelsus en Pasteur. Korfboogvormige vleugeldeur onder een brede erker op geajoureerde ijzeren schoren met draakmotief.

Links annex van twee bouwlagen met koetspoort onder leien dak, r. een brede venstertravee met plat dak.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1993

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lochristi

Lochristi (Lochristi)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.