Rustoord Sint-Pieter

Beschrijving

Rustoord Sint-Pieter, godshuis bediend door de zusters van de Heilige Vincentius à Paulo van Wachtebeke. Armenhuis gesticht met het fortuin en volgens de testamentaire wilsbeschikking van Pieter Ghesquière (1777- 1850), griffier van de rechtbank te Lochristi.

Neoclassicistisch getint hoofdgebouw met U-vormige plattegrond, onder schilddaken (pannen), opgericht tussen 1861 en 1867 naar ontwerp van architect D. Der Kinderen. Bakstenen lijstgevel van twee bouwlagen en zeven traveeën met symmetrische dubbelhuisopstand, begrensd door geblokte imitatiehoekpilasters. Hoge rechthoekige vensters in vlakke bepleisterde omlijstingen. Rechthoekige geprofileerde hardstenen deuromlijsting op neuten en onder rechte kroonlijst op geprofileerde consoles. Erboven een Sint-Pietersbeeld in een rondboognis in een omlijsting met pilasters en hoofdgestel met driehoekig fronton.

Licht vooruitspringende zijvleugels van één bouwlaag en drie traveeën met zadeldak (pannen), opgericht in 1873 naar ontwerp van architect A. Van Assche. Kapel in linker vleugel met gekoppelde spitsboogvensters in spaarvelden geleed door lisenen. Tonvormig overwelfde kapel met gesculpteerde sokkels voor heiligenbeelden en op doek geschilderde kruisweg.

Rechter annex eveneens geleed door lisenen; twee rondboogvormige zoldervensters in de rechter zijpuntgevel.

Achterliggend het westen georiënteerd boerderijgebouw van 1867- 1868 naar ontwerp van architect C. Beyst. Boerderij bestaand uit: varkenskoten, voederstal, koestal, paardenstal, slaapkamer, aardappelkelder, dorsvloer, wagenhuis en met pomp en aalputten. Lange bakstenen vleugel geleed door lisenen, steekboogvormige spaarvelden met staldeuren of dito poorten, onder zadeldak (pannen) met dakoverstek op houten schoren. Achterliggend aanvankelijk afzonderlijk U-vormig hospitaal van 1892-93 naar ontwerp van architect C. Beyst. Vroeger weeshuis, nadien mannenafdeling van het godshuis. Uitbreiding van het gebouw in 1952 naar ontwerp van architect M. Buyse en laatste toevoeging van 1966.

• VERVAET A., Het Burgerlijk Godshuis Ghesquière te Lochristi (1850-1925), in Heemkundige kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek XXVI, 1989, p. 131-191).

Auteurs: Verbeeck, Mieke