Gemeentehuis van Lochristi

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lochristi
Deelgemeente Lochristi
Straat Dorp-West
Locatie Dorp-West 52, Lochristi (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lochristi (adrescontroles: 01-10-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Lochristi (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Gemeentehuis Lochristi

Deze bescherming is geldig sinds 18-10-1995.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Gemeentehuis van Lochristi

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalig herenhuis aangekocht in 1961 door de gemeente, sindsdien gemeentehuis. Aan de straat palende herenwoning met achterliggend park, gebouwd door geneesheer Rommel in de periode 1770-1780. Merkwaardige classicistische voorgevel met elementen in Lodewijk XV- en XVI-stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en in twee kleuren (wit en grijs) geschilderde lijstgevel begrensd door geblokte hoekbanden. Centrale deurtravee eindigend op een hoog klokvormig dakvenster bekroond door een ijzeren sfeer met een springend hert. Twee kolossale pilasters met Korinthisch kapiteel flankeren de twee venstertraveeën aan weerszij van de ingang.

Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, met luiken op de begane grond. Geprofileerde rechthoekige deuromlijsting met uitgespaarde bovenhoeken en tussen smalle geblokte banden; gestrekte tussendorpel onder waaier met rocococartouche en omlijstende drapering met kwastjes. Balkon met concave zijkanten voorzien van fijne ijzeren leuning op versierde consoles. Gevelbeëindiging door middel van breed entablement met gelede architraaflijst en gekorniste getande kroonlijst. Omlijst zoldervenster onder een festoen opgehangen aan een maskerkop.

In de loop van de 19de eeuw aangepaste, zwarte beraapte achtergevel met rechthoekige vensters in vlakke gewitte omlijstingen. Centrale rondboogvormige vleugeldeur onder een deurvenster met balusterbalkon. Brede gelede en gekorniste architraaflijst op twee stucrocailles en twee rolwerkconsoles. Fries versierd met diverse spiegels en daklijst met goot.

Mobilair: losstaande houten trappaal in Lodewijk XVI-stijl. Empireschouw in het linkse salon met beelden van Esculapus en Hippocrates. Voorts diverse 18de-eeuwse schouwen met stucdecoratie.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 574-577.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1993

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Lochristi

Lochristi (Lochristi)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.