erfgoedobject

Gemeentehuis van Lochristi

bouwkundig element
ID
34054
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34054

Juridische gevolgen

Beschrijving

Voormalig herenhuis aangekocht in 1961 door de gemeente, sindsdien gemeentehuis. Aan de straat palende herenwoning met achterliggend park, gebouwd door geneesheer Rommel in de periode 1770-1780. Merkwaardige classicistische voorgevel met elementen in Lodewijk XV- en XVI-stijl. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat). Bepleisterde en in twee kleuren (wit en grijs) geschilderde lijstgevel begrensd door geblokte hoekbanden. Centrale deurtravee eindigend op een hoog klokvormig dakvenster bekroond door een ijzeren sfeer met een springend hert. Twee kolossale pilasters met Korinthisch kapiteel flankeren de twee venstertraveeën aan weerszij van de ingang.

Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen met oren, met luiken op de begane grond. Geprofileerde rechthoekige deuromlijsting met uitgespaarde bovenhoeken en tussen smalle geblokte banden; gestrekte tussendorpel onder waaier met rocococartouche en omlijstende drapering met kwastjes. Balkon met concave zijkanten voorzien van fijne ijzeren leuning op versierde consoles. Gevelbeëindiging door middel van breed entablement met gelede architraaflijst en gekorniste getande kroonlijst. Omlijst zoldervenster onder een festoen opgehangen aan een maskerkop.

In de loop van de 19de eeuw aangepaste, zwarte beraapte achtergevel met rechthoekige vensters in vlakke gewitte omlijstingen. Centrale rondboogvormige vleugeldeur onder een deurvenster met balusterbalkon. Brede gelede en gekorniste architraaflijst op twee stucrocailles en twee rolwerkconsoles. Fries versierd met diverse spiegels en daklijst met goot.

Mobilair: losstaande houten trappaal in Lodewijk XVI-stijl. Empireschouw in het linkse salon met beelden van Esculapus en Hippocrates. Voorts diverse 18de-eeuwse schouwen met stucdecoratie.

  • DEVOS P., De gemeentehuizen van Oost-Vlaanderen, Gent, 1982, p. 574-577.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Gemeentehuis van Lochristi [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34054 (Geraadpleegd op )