erfgoedobject

Villa's Van der Linden

bouwkundig element
ID
34055
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34055

Juridische gevolgen

Beschrijving

Vroeger zogenaamd Villa's Van der Linden (volgens oude prentbriefkaart), heden politiekantoor. Opmerkelijk ensemble gevormd door twee bij elkaar horende voorgevels in art-decostijl van twee rijhuizen van drie traveeën en twee bouwlagen, onder geknikt zadeldak (pannen en houten bebording tussen de dakvensters), daterend van circa 1925 en naar ontwerp van architect Félicien Bilsen. Lijstgevels met decoratief uitgewerkte cementering op hoge hardstenen sokkel voor nummer 57 en van granito voor nummer 59. Sterk verticaliserend uitgewerkte travee onder meer door de in balkons overgaande erkers, de bekronende hoge dakvensters, de geribde penanten. De driehoek is sterk aanwezig als structurele vorm onder meer voor de beëindiging van bovenlichten en dakvensters, voor de kleine erkers en het groot balkon; het driehoekmotief is bovendien een dominant decoratief element onder meer in de gekleurde glas-in-loodramen, in de ijzeren balkonleuningen, als reliëfmotief op penanten en borstweringen. Verzorgd ijzerwerk met krulmotief voor het traliewerk van de deur en vensterbovenlichten van nummer 57.

  • DE SMET Y. - POULAIN N., Van kromme tot rechte, Gent, 1979, p. 105.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa's Van der Linden [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34055 (Geraadpleegd op )