Teksten van Villa Ch. Vuylsteke

Villa Vuylsteke ()

Herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl met omringende tuin, daterend van voor 1830 en twee keer uitgebreid: op het einde van de 19de eeuw en op het einde van de jaren 1940.

Voor 1830 werd een dubbelhuis van vijf traveeën onder schilddak met links een lagere aanbouw gebouwd, zie oude foto in eigendom van de huidige bewoner. Volgens de literatuur koopt Charles Vuylsteke de woning in 1881 van de weduwe van dokter Jozef Jacobs, bij de registratie in 1882 vermeldt het kadaster echter het Bureel der Weldadigheid van Lochristi als verkoper. Zeker is dat Charles Vuylsteke vanaf dan de eigenaar is, vandaar de naam "Villa Ch. Vuylsteke" (oude prentbriefkaart). Charles Vuylsteke (1844-1927) geldt als de grondlegger van de tuinbouwteelt in Lochristi en was bekend tot in het buitenland om zijn teelkunde met betrekking tot orchideeën, in het bijzonder experimenten van kruisingen tussen meerdere geslachten. Volgens literatuurgegevens werd de woning in 1895 uitgebreid met een massieve vierkante toren links. In 1899 wordt deze "vergrootting" geregistreerd in het kadaster.

Onderkelderd dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok evenwijdig met de straat en voorzien van ijzeren balustrade) met centrale dakkapel. Versierde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen. Hardstenen deuromlijsting met rolwerkconsoles en brede kroonlijst die dienst doet als balkonplaat. Hoektoren links van twee bouwlagen met leien spits voorzien van windwijzer.

Achter de woning bewaarde schuur in de zuidelijk georiënteerde tuin. Het volume wordt in 1887 in het kadaster geregistreerd. Langwerpig deels beraapt bakstenen gebouw onder zadeldak met twee bewaarde laadluiken. Het dak werd vernieuwd maar de oorspronkelijke balken zijn deels gebleven. Boven de trap is een spant bewaard, gesigneerd: 1888 AA.

• Kadasterarchief Oost-Vlaanderen, Mutatieschetsen Lochristi 1, Sectie B, 1882/46, 1887/5, 1899/15.
  • PODEVIJN D. (red.): 1995, Charles Vuylsteke, sr. en jr., Fine fleur van de Belgische sierteelt (1867-1937), Gent.
  • DEPUYDT J., Brochure Open Monumentendag 2009 in Lochristi, Lochristi, s.p.

Auteurs:  Daveloose, Barbara

Herenhuis ()

Vroeger zo genaamd Villa Ch. Vuylsteke (volgens oude prentbriefkaart). Herenhuis in neo-Lodewijk XVI-stijl met omringende tuin. Bestaande woning naar verluidt aangekocht in 1870 door Ch. Vuylsteke, grondlegger van de tuinbouwteelt in Lochristi. Herenhuis aangepast met toevoeging van de zware vierkante toren links in 1895, achteraan vergroot eind van de jaren 1940. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok evenwijdig met de straat en voorzien van ijzeren nokhek) met centrale dakkapel. Versierde bepleisterde en beschilderde lijstgevel met rechthoekige muuropeningen en verhoogde begane grond. Hardstenen deuromlijsting met rolwerkconsoles en brede kroonlijst tevens dienstig als balkonplaat. Hoektoren links van twee bouwlagen met leien spits voorzien van windwijzer.

Auteurs:  Verbeeck, Mieke