Villa Braeckman met tuin en Onze-Lieve-Vrouwkapel

bouwkundig / landschappelijk element

Beschrijving

Zogenaamd Villa Braeckman, naar de bouwheer, eigenaar van een zeepziederij te Gent. Eclectische villa in omringende tuin met fraai ijzeren toegangshek aan bak- en natuurstenen hekpijlers. Onderkelderde bak- en natuurstenen villa van twee bouwlagen en twee traveeën, onder afgeknot schilddak (leien, nok evenwijdig aan de straat), naar ontwerp van architect J. Rooms; gevelstenen met "Jaar/1903" in de voorgevel. Vleugeldeur als voordeur middenin de rechter zijgevel, onder loggia; toegangstrap tussen lage postamenten met gesculpteerde leeuwenkop. Oorspronkelijk beglaasde wintertuin op de rechter voorgevelhoek, aangepast tot overdekt terras met plat dak rustend op bakstenen pijlers. Boven de rechter zijgevel oprijzende vierkante horlogetoren met vier geledingen onder leien spits met windwijzer. Links uitspringend vensterrisaliet van voorgevel met fraai uitgewerkte houten erker en puntgevel met overhoekse pinakels. Boogvelden met sculpturale vulling.

Rechts in de tuin afzonderlijke vroegere conciërgewoning aangepast tot garage. Bakstenen woning van één bouwlaag onder afgewolfd zadeldak.

Achterin de tuin gebouwde Onze-Lieve-Vrouwekapel met voorgevel uitziend op straat genaamd Kapelleken. Rechthoekige neogotisch getinte wegkapel van onregelmatig gekapte grijze natuursteen, onder leien zadeldak, opgericht circa 1913. Voor- en achterpuntgevel met hoge schouderstukken op geprofileerde consoles, afgelijnde puntgevels met kruisbekroning. Spitsboogvormige poort, zijvenster links en zijdeur rechts. Recent toegevoegde ijzeren traliedeur achter de voordeur. Gepolychromeerd Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Tuin

De tuinaanleg rondom de villa Braeckman werd vermoedelijk kort na de bouw van de woning in 1903 uitgevoerd. Deze aanleg wordt voor het eerst schematisch weergegeven op de topografische kaart van 1938. De tuin strekt zich uit tussen de straten Dorp-West en Kapelleken en is langs beide straten toegankelijk. De villa staat ingeplant in het zuidelijke tuingedeelte te midden van een ovaal gazon ten noorden en ten zuiden, afgeboord met een omlopend pad, de rest van de tuin is ingevuld met bomen en struiken. Het kappelletje met datering 1913 wordt pas voor het eerst op de topografische kaart van 1969 afgebeeld.

De straatnaam "Kapelleken" verwijst vermoedelijk naar het kapelletje op het kruispunt met de Braamstraat dat reeds op de Ferrariskaart uit het laatste kwart van de 18de eeuw stond afgebeeld en bij de heraanleg van dit kruispunt in het midden van de 20ste eeuw verdween.

Siertuin waarvan de oorspronkelijke aanleg met ovalen gazons, beboste noordelijke zone en padenpatroon grotendeels bewaard bleef. In het zicht van de woning en langsheen de wandelpaden in het noordelijk tuingedeelte staan een aantal bruine beuken aangeplant die met hun contrasterende bladkleur een opvallend accent vormen. Een recente, strak geschoren taxushaag sluit de tuin langs Dorp-West af. De hoofdtoegang bestaat uit een smeedijzeren hek gevat tussen bakstenen hekpijlers verlevendigd met een hardstenen diamantkopmotief op een hardstenen voet en met ditto deksteen. De secundaire toegang langs het Kapelleken heeft een bescheidenere uitvoering: een eenvoudig smeedijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers bekroond met een (natuur)stenen bol.

• Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
  • Kaart van België, Militair Geografisch Instituut, uitgegeven in 1949-1970, schaal 1:25.000.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto’s (recent), Lochristi [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 22 april 2024).
  • AGIV, Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II, multidirectionele hillshade 0,25m, (geraadpleegd, 22 april 2024).
  • Google Maps, Streetview, Dorp-West 148, Lochristi [online] (geraadpleegd op 22 april 2024).