• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Anno 1679

Beschrijving

Achterin gelegen omgrachte hoeve met rechte toegangsweg. Op 19de-eeuwse kaarten (onder meer van P. Vander Maelen uit het tweede kwart van de 19de eeuw) hoeve zogenaamd "La Ville de Paris" en in de eerste helft van de 20ste eeuw hoeve zogenaamd "'t Oud Parijs". Woonhuis met naar het zuiden georiënteerde voorgevel bestaande uit drie verschillende aaneenpalende gedeelten met dezelfde nokrichting ( straat). Groengeschilderde bakstenen voorgevel op grijze plint. Hoogste en middelste deel van de woning van één bouwlaag en twee traveeën onder zadeldak (pannen) tussen zijaandaken met vlechtingen. Rechter zijtuitgevel met twee zandstenen gevelstenen voorzien van het opschrift "ANNO/ 1679" aan weerszij van een steekboogvormig zoldervenster in een vlakke bepleisterde omlijsting; erboven ronde topoculus in een zelfde omlijsting. Sporen van gekoppelde rollagen boven de twee gedichte benedenvensters. Voorgevel deels verscholen achter aanbouwsel onder lessenaarsdak en links een verlaagd venster, onder houten dakzool.

Rechts vooruitspringend aanbouwsel van één bouwlaag en drie traveeën onder steil zadeldak (pannen) tussen zijaandaken met vlechtingen. Sporen van een gedicht korfboogvenster in de linker zijtuitgevel en binnenshuis resten van een zandstenen kruiskozijn en een rechthoekige deur tussen pilastervormige rechtstanden.

Links van het gedateerde middendeel van het boerenhuis: een lagere aanbouw van drie traveeën onder zadeldak (pannen) met twee rechthoekige vensters en deur in de voorgevel. Een opkamervenster onder de getrapte daklijst in de achtergevel.

Ten zuidoosten afzonderlijke lange bakstenen bedrijfsvleugel met dwarsschuur en stallen onder zadeldak (pannen), uit de tweede helft van de 19de eeuw. Erfgevel met geknikte dakoverstek voorzien van golvende dakrand.

Auteurs: Verbeeck, Mieke