Zogenaamd "Wispelaere Goed", omgrachte historische pachthoeve in oorsprong opklimmend tot de late middeleeuwen. In 1560 vermeld als "Maszemers Goet". Gelegen midden zijn landerijen halverwege de oostzijde van de beboomde dreef tussen de Veldstraat en de Rostijnenstraat. Hoeve met losse bestanddelen gebouwd op de zuidelijke helft van de site met samengestelde omgrachting. Bakstenen poortgebouw aan de westelijke walgracht. Rechthoekig gebouw van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (pannen), tussen zijaandaken met vlechtingen. Centrale, gedrukte kortboogvormige doorrit met rechts ervan een houten muurkapelletje met Onze-Lieve-Vrouwebeeldje. Sporen van een gedicht korfboogvormig zoldervenster met rollaag boven het huidig zoldervenster in de rechter zijgevel. Rechthoekige poort onder houten latei in de erfgevel. Ten zuiden zijdelings aangebouwde lage stalvleugel met pannen zadeldak en een bredere varkensstal onder een hoog en afgewolfd pannen zadeldak.
Ruim boerenhuis ingeplant aan de noordelijke erfzijde met naar het zuiden georiënteerde voorgevel achter een rij van drie (vroeger vier) linden. Gewit en verankerd bakstenen boerenhuis van acht traveeën, onder zadeldak (pannen) vroeger met klokkenstoel, waarschijnlijk uit de eerste helft van de 18de eeuw maar met sporen van diverse aanpassingen. Links bewaard aandak met vlechtingen en twee korfboogvormige zoldervensters. Aanzet van vlechtingen zichtbaar in de gedeeltelijk vernieuwde rechter zijpuntgevel; ook sporen van gebogen rollagen en negblokken van twee gedichte vensters. Erfgevel met rechthoekige muuropeningen met sponning, houten bovendorpels, recent vernieuwd houtwerk en luiken. Rechthoekige deur naar de centrale woonkamer in de zesde travee. Tweede deur in de tweede travee, vroeger in de derde travee. Dakoverstek boven een houten dakzool met daklijstbalkjes.
Vroegere zandstenen kruiskozijnen in de achtergevel recent vervangen door kleinere nieuwe ramen. Tweedelige overwelfde kelder onder opkamer op de noordwesthoek. Eén bewaard getralied klein zandstenen bolkozijn boven een getralied keldervenster. Getrapte daklijst en dakoverstek op daklijstbalkjes boven de drie rechter traveeën. Grosso modo bewaarde binnenindeling, voorts behouden moerbalken en enkele originele binnendeuren waaronder één in een bepleisterde omlijsting. Verplaatste zoldertrap.
Ten oosten lange bakstenen bedrijfsvleugel (dwarsschuur) grotendeels inwendig gemoderniseerd tot koestallen en met aardappelkelder op de zuidwestelijke hoek. Zadeldak (pannen) met dakoverstek op houten schoren.
- VANDER STRAETEN M., Op stap in de heerlijkheid van Sint-Baafs, in Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg". Jaarboek VIII, 1970, p. 25-26.