Hoeve met duiventoren

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met duiventoren

• omvat de aanduiding als beschermd monument Duiventoren

• omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Duiventoren met omgeving

Beschrijving

Grote hoeve met losse bestanddelen. Voorerf aan de straatkant afgesloten door een haag waarin een ijzeren toegangshek. Lang naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van acht of tien (?) traveeën, onder zadeldak (pannen). Aanpassing en vergroting uit de eerste helft van de 19de eeuw van een ouder en kleiner boerenhuis (sporen van vlechtingen in de linker zijpuntgevel). Gewitte voorgevel met gepikte plint en zes hoge rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempel en met groen en witgeverfde luiken. Twee rechthoekige deuren in een licht uitspringende rechthoekige bakstenen omlijsting. Horizontaliserend hoofdgestel met blauwgeschilderde architraaf en geprofileerde kroonlijst. Gelijkaardige achtergevel met kleinere vensters en drie pseudoramen. Twee getraliede keldergaten tussen de deuren.

Midden op het voorerf ten zuiden van het boerenhuis gebouwde vierkante duiventoren van drie meter en twee bouwlagen onder steil zadeldak (pannen), waarschijnlijk uit de 18de eeuw, heden deels ingestort en wachtend op de geplande restauratiewerken.

Verankerde en gewitte bakstenen toren met gepikte plint. Voor- en achtertuitgevel met vlechtingen. Voorgevel (op het noorden) met volgende muuropeningen: benedendeur onder houten latei en vermoedelijk voorheen korfboogvormig, toegang tot varkenshok met aalput. Erboven korfboogvormig deurtje met rollaag en zandstenen onderdorpel, toegang tot de duiventil enkel bereikbaar via buitenladder. Voorts vijf gebogen vlieggaten, loopplaat verdwenen. Klein, gedicht vierkant gat tussen twee zandstenen. Verder vrijwel blinde gevels. Twee kleine vierkante gaten in de gedichte gekoppelde benedenvensters van de achtergevel en een gat tussen zandstenen in de top.

Ten westen op het voorerf: bakstenen dwarsschuur en stallen uit de 19de eeuw (?) met deels vernieuwd metselwerk, zadeldak (pannen) met geknikte dakoverstek boven de erfgevel. Ten noordwesten: ijzeren hooiopper en vrij recente kleine stal.

• DEPRAET O.S., Duiventorens in Oost-Vlaanderen, in Oostvlaamsche Zanten, XLI, 1966, 3-4, p. 143-144.

Auteurs: Verbeeck, Mieke