erfgoedobject

Hoeve Westlede met duiventoren

bouwkundig / landschappelijk element
ID
34108
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34108

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met duiventoren
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd monument Duiventoren
    Deze bescherming is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Duiventoren met omgeving
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met duiventoren
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote hoeve met losse bestanddelen. Voorerf aan de straatkant afgesloten door een haag waarin een ijzeren toegangshek. Lang naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van acht of tien (?) traveeën, onder zadeldak (pannen). Aanpassing en vergroting uit de eerste helft van de 19de eeuw van een ouder en kleiner boerenhuis (sporen van vlechtingen in de linker zijpuntgevel). Gewitte voorgevel met gepikte plint en zes hoge rechthoekige vensters op hardstenen lekdrempel en met groen en witgeverfde luiken. Twee rechthoekige deuren in een licht uitspringende rechthoekige bakstenen omlijsting. Horizontaliserend hoofdgestel met blauwgeschilderde architraaf en geprofileerde kroonlijst. Gelijkaardige achtergevel met kleinere vensters en drie pseudoramen. Twee getraliede keldergaten tussen de deuren.

Midden op het voorerf ten zuiden van het boerenhuis gebouwde vierkante duiventoren van drie meter en twee bouwlagen onder steil zadeldak (pannen), waarschijnlijk uit de 18de eeuw, heden deels ingestort en wachtend op de geplande restauratiewerken.

Verankerde en gewitte bakstenen toren met gepikte plint. Voor- en achtertuitgevel met vlechtingen. Voorgevel (op het noorden) met volgende muuropeningen: benedendeur onder houten latei en vermoedelijk voorheen korfboogvormig, toegang tot varkenshok met aalput. Erboven korfboogvormig deurtje met rollaag en zandstenen onderdorpel, toegang tot de duiventil enkel bereikbaar via buitenladder. Voorts vijf gebogen vlieggaten, loopplaat verdwenen. Klein, gedicht vierkant gat tussen twee zandstenen. Verder vrijwel blinde gevels. Twee kleine vierkante gaten in de gedichte gekoppelde benedenvensters van de achtergevel en een gat tussen zandstenen in de top.

Ten westen op het voorerf: bakstenen dwarsschuur en stallen uit de 19de eeuw (?) met deels vernieuwd metselwerk, zadeldak (pannen) met geknikte dakoverstek boven de erfgevel. Ten noordwesten: ijzeren hooiopper en vrij recente kleine stal.

  • DEPRAET O.S., Duiventorens in Oost-Vlaanderen, in Oostvlaamsche Zanten, XLI, 1966, 3-4, p. 143-144.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Op de kabinetskaart van de Ferraris maakte de hoeve deel uit van het gehucht Smallen Heirweg. Het was een van de talrijke hoeves die ingeplant lagen aan een parallelweg met de steenweg van Gent naar Antwerpen. Ten noorden van de hoeve lag een aaneenschakeling van kleine akkerpercelen afgeboord door hagen en houtkanten. In de eerste helft van de 20ste eeuw werd geleidelijk aan meer akkerland omgevormd naar weiland. In de jaren 1950 werd meteen ten noordwesten van de hoeve een grote zone ingericht voor de aanleg van een regionaal vliegveld wat een grote impact had op het agrarisch landschap.

Op het erf bij de hoeve werd een boomgaard aangeplant. Het perceel is langs drie zijden omgeven door een geschoren haag met ijzeren toegangshek langs de straatkant.

  • Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden voor Zijn Koninklijke Hoogheid de Hertog Karel Alexander van Lotharingen, Jozef Jean François de Ferraris, Koninklijke Bibliotheek van België, uitgegeven in 1770-1778, schaal 1:11.520 herleid naar 1:25.000.
  • Topografische kaart van België, Philippe Vandermaelen, uitgegeven in 1846-1854, schaal 1:20.000.;
  • Kaart van België, Militair Cartografisch Instituut, uitgegeven in 1928-1950, schaal 1:20.000.
Auteurs: Verdurmen, Inge
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Westlede met duiventoren [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34108 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.