Feestpaleis

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Lochristi
Deelgemeente Beervelde
Straat Toleindestraat
Locatie Toleindestraat 16A-C, 18-20, 20A, Lochristi (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Lochristi (adrescontroles: 01-10-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Lochristi (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).
Links

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Feestpaleis

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Woonhuis en bijbehorend zogenaamd "Feestpaleis", gebouwd circa 1927 als danszaal, schouwburg en cinemazaal, later ook rolschaatsbaan, heden dancing. Grotendeels gecementeerde geelgeschilderde voorgevel, rondboog met opschrift "Feestpaleis" en drie maskerkoppen. Lichte art-deco-inslag merkbaar in de versieringsmotieven van de penant en de booglijst. Ingang oorspronkelijk met drie draaideuren.

Symmetrische lijstgevel met verhoogd middenrisaliet. Interessante rechthoekige zaal van zes traveeën lang onder asymmetrisch gebroken zadeldak op ijzeren spanten afgedekt met brandvrije platen. Hoger opgaande achterliggende ruimte boven het vroeger theaterpodium met plat dak op ijzeren balken. Voor de Tweede Wereldoorlog bevond zich op het podium een orgel. Nog deels bewaarde theatertoren en passerellen met hand- bedienbaar systeem voor het op- en neerlaten van theaterdecors. Podiumruimte thans getransformeerd tot bar met twee niveaus. Originele decoratie van de danszaal in art-decostijl. Korfboogvormige overwelving met zijdelingse steekkappen per travee. Ieder gewelf met midden een omlijst ruitvormig achthoekig bovenlicht, vroeger met brandglasraam. Hetzelfde achthoekige motief op de versierde en geschilderde moerbogen. Lijstwerk met bloemmotieven. Langs wanden met twaalf muurschilderingen in olieverf door R. Van Teemsche in decoratief omlijste rondbogen. De taferelen stellen steeds enkele figuren in nationale klederdracht in een overeenstemmend landschap voor van verschillende landen; elke schildering onderaan geïdentificeerd door bijbehorende gedrapeerd geschilderde vlag met centraal schild met vermelding Zweden, Marokko, Japan, Griekenland, Spanje, Rumenië, Egypte, China, Engeland, Frankrijk. Het eerste boogveld rechts van België stelt een binnenzicht van de danszaal voor met drie dansende paren voor het podium met orgel (gesigneerd en gedateerd R. Van Teemsche, 1927). Taferelen telkens omlijst door bloemen (voornamelijk zonnebloemen) en onder adelaar met gespreide vleugels boven een centraal achthoekig reliëfmotief met zonnebloem. De voorste wand van de zaal zou muurschilderingen bewaren van het kasteel van Beervelde geflankeerd door een zicht op het dorp en op een boerderij (thans verscholen achter een valse wand). De omlijste voorkant van het vroeger podium is geflankeerd door twee velden met een geschilderde dansende vrouwenfiguur. De oorspronkelijke wandbanken werden verwijderd en het vloerniveau van de zaal werd in het midden verlaagd, waarbij de vroegere kruipkelder werd gesupprimeerd.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1993

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Toleindestraat

Toleindestraat (Lochristi)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.