Bocksgaverhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Bocksgaverhoeve

Beschrijving

Ruim 200 meter achterin gelegen rechthoekige omgrachte hoeve met losse bestanddelen, hoogstwaarschijnlijk te vereenzelvigen met het "goed te Mocxgavere", een leen van de Gentse Sint-Pietersabdij als hoeve vermeld in 1558 en afgebeeld op een kaart van F.B. Horenbault van 1583.

Boerenhuis ten noorden achter boomgaard gebouwd op terp. Naar het zuiden georiënteerde voorgevel van zeven traveeën onder zadeldak (pannen) uit de 17de tot 18de eeuw. Klokkenstoel tegen de centrale schouw. Verankerde, gewitte bakstenen voorgevel op bepleisterde en grijsgeschilderde plint. Twee tuitvormige dakvensters met licht gebogen zolderluik. Rechthoekige muuropeningen, vensters met hardstenen lekdrempel en groene luiken, grijsgeschilderde vlakke deuromlijsting.

Pomp rechts tegen de voorgevel. Bewaarde houten zoldering met kinderbalken op versierde moerbalken. Naast de brede open haard in de centrale woonkamer, een korfboogdeur in omlijsting van rode en blauwe bakstenen naar de achterliggende kamer met oude rode tegelvloer. Links tegen het boerenhuis aangebouwd enkelhuis van twee traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen), uit het vierde kwart van de 19de eeuw, naar verluidt door de eigenaar van de hoeve als buitenverblijf toegevoegd. Rechts aansluitende stallen met wagenhuis (vijf traveeën) onder zadeldak (pannen).

Ten zuidoosten op de plaats van een oude schuur gebouwde lange bakstenen bedrijfsvleugel (stallen en dwarsschuur) met zadeldak (golfplaten). Resten van een oude zijpuntgevel met vlechtingen (noorden).

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 368.
  • KERCKHAERT N. , Oude Oostvlaamse huisnamen I , in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nr. 21, Gent, 1983, p. 217.
  • KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 310.

Auteurs: Verbeeck, Mieke