Hovenierswoning van Kasteel Ertbuer

Beschrijving

Voormalige hovenierswoning, paardenstallen en koetshuis van het Kasteel Ertbuer, gebouwd ten noorden van de omgrachte oude kasteelsite, achter de gracht die het kasteelpark aan de straat begrenst. IJzeren toegangshek aan twee vierkante gewitte overhoekse bakstenen hekpijlers. Rechthoekig bakstenen gebouw van één verdieping onder schilddak (pannen), waarschijnlijk gelijktijdig gebouwd met het kasteel (1876). Naar verluidt in 1964 aangepast tot woning onder meer door het wijzigen van deuren tot vensters; tezelfdertijd toevoeging van de dakkapellen. Grijsgeschilderde bakstenen gevels met voornamelijk getoogde muuropeningen voorzien van natuurstenen hoekstenen en markerende contrasterende bakstenen druiplijsten. Zuidwestgevel (kant kasteelpark) symmetrisch uitgewerkt met bredere hoektraveeën tussen lisenen en eindigend op puntvormig dakvenster; een verhoogd middenrisaliet eindigend op centraal dakvenster. Twee vroegere koetspoorten in de zuidoostgevel gewijzigd tot vensters.

Auteurs: Verbeeck, Mieke