Kasteeldomein Ertbuer

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Ertbuer

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ertbuer

Beschrijving

Zogenaamd Kasteel Ertbuer, ook "Kasteel Rooman d'Ertbuer" geheten. Sedert meer den 300 jaar bewoond door de familie Rooman d'Ertbuer. Binnen het huidige kasteeldomein  van 18 hectare in landschappelijke stijl met vijver bleven de buitenste walgrachten van een oudere kasteelsite met omgracht opper- en neerhof grosso modo bewaard. Als dusdanig afgebeeld op de Ferrariskaart (1771-78) onder de benaming "Cgne Blauwhofken". Naar verluidt werd in 1876 het 18de-eeuwse kasteel in Lodewijk XVI-stijl gesloopt en vervangen door het huidige achterin gelegen kasteel.

Gewit ijzeren toegangshek aan twee geblokte hardstenen hekpijlers met siervaasbekroning; aansluitende ijzeren brugleuningen en kettingen aan paaltjes.

Bak- en hardstenen kasteel in neoclassicistische stijl, volgens plintsteen in de rechter zijgevel gebouwd in 1876 naar ontwerp van architecten gebroeders Brunau. Herinneringssteen aan de eerstesteenlegging geplaatst in de kelder met volgend opschrift: "Den eersten steen/ geplaatst door/ Ernest Rooman/ Emerence de Moerman d'Harelbeke/ Raphaelle/ Germaine/ Jules/ Marc/ Maurice/ Den 1 ste juny 1876". Onderkelderd rechthoekig dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder mansardedak (leien) met ijzeren nokhek en gebogen houten dakkapellen. lijstgevels met getoogde vensters in arduinen omlijstingen. Terras en uitwaaierende steektrap met balusterleuningen voor de centrale omlijste vleugeldeur. Deursluitsteen met familiewapen, schild en devies "Viriliter et Mensuete" (manhaftigheid door zachtmoedigheid). Twee rechthoekige erkers (latere verbouwing ?) flankeren de toegangsdeur. Omlopende getande houten kroonlijst op klossen. Slanke achtkantige traptoren tegen de rechter zijgevel voorzien van spits met dakkapelletjes en oeils-de-boeuf. Zijtoegang naast de toren met langs de gevel opklimmende bordestrap met ijzeren leuning.

Ten zuidwesten van het kasteel: aan de straat palende aan drie zijden ommuurde rechthoekige moestuin. Noordelijke en oostelijke moestuinmuur midden onderbroken door een decoratief ijzeren hek aan vierkante bakstenen hekpijlers met siervaasbekroning. Twee kleine serres tegen de noordelijke moestuinmuur. Rechte beukendreef van Vossenstraat tot Breestraat tussen de zuidelijke walgracht van Kasteel Ertbuer en aansluitend beukenbos.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Hovenierswoning

Ten noorden van de omgrachte oude kasteelsite, achter de gracht die het kasteelpark aan de straat begrenst, staat de voormalige hovenierswoning, paardenstallen en koetshuis van het kasteel. Waarschijnlijk gelijktijdig gebouwd met het kasteel.