is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Goed te Magerheit
Deze vaststelling is geldig sinds
is aangeduid als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Goed te Magerheit
Deze bescherming is geldig sinds
omvat de aanduiding als beschermd monument Hoeve Goed te Magerheit: boerenwoning
Deze bescherming is geldig sinds
is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed te Magerheit heden Polfliethoeve
Deze vaststelling was geldig van tot
Vroeger zogenaamd Goed te Magerheit, heden zogenaamde Polfliethoeve naar de naam van de bewoners. Het "Goed te Magerheit" werd reeds vermeld in een akte van 1496. Hoeve met losse bestanddelen en deels bewaarde walgrachten. IJzeren toegangshek aan twee gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers met zijdelings aansluitende ijzeren leuningen voor de straatgracht.
Goed bewaard achterin gelegen boerenhuis van zes traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat), mogelijk opklimmend tot de 17de eeuw. Sporen van vlechtingen in de rechter zijgeveltop, links zijpuntgevel bepleisterd. Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel op gepikte plint voorzien van twee getrapte dakkapellen. Getraliede rechthoekige vensters met kleine roedeverdeling, zandstenen kruiskozijnen en halve, rood en witgeverfde luiken. Rechthoekige deur met zandstenen latei op consoles en getralied bovenlicht. Twee opkamervensters (noordoost) rechts van de deur. Dakoverstek met houten dakzool op geprofileerde consoles tussen steigergaten. Korfboogvormige achterdeur in de vroegere achtergevel met latere aanbouwsels. Centrale woonkamer met brede open haard en aansluitende ingemaakte wandkastjes; gewitte houten zoldering met versierde moerbalken op stenen consoles.
Ten noorden op het voorerf: lange bakstenen bedrijfsvleugel (dwarsschuur, stallen, wagenhuis) onder overstekend zadeldak (pannen) met versierde houten dakrand, uit de tweede helft van de 19de eeuw.
Bakhuis met uitgebroken oven achter de boerenwoning. Voorts nog recente stallen en loods met golfplatendak.
Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)
Op de kabinetskaart van de Ferraris en de Vandermaelenkaart ligt de hoeve tegenover het kasteel Blauwhofken en is de omgrachting nog deels bewaard. Ten noorden en ten westen van de hoeve ligt een aaneenschakeling van kleine akkerpercelen begrensd door hagen en houtkanten. Deze situatie blijft ongewijzigd tot het midden van de 20ste eeuw wanneer er een toename is van percelen weiland ten kosten van akkerland. Dit geldt ook voor het aangrenzend perceel ten noordoosten van de hoeve. Door de aanleg van de E7 in de jaren 1980 werd het agrarisch landschap ten noordwesten van de hoeve doorsneden. De meeste percelen werden omgevormd naar weiland.
Het voormalig erf is vandaag een eenvoudige grasvlakte. De grachtenstructuur rond de hoeve is nog steeds herkenbaar en wordt gemarkeerd door een rij knotwilgen.