erfgoedobject

Notariswoning

bouwkundig element
ID: 34159   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34159

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009

Beschrijving

Voormalig notarishuis, later bloemistenhuis. Herenhuis met omringend park, gebouwd in 1884 door notaris C. Haverbeke. In 1890 verkocht aan notaris C. Van Goethem. In 1906 aangekocht door A. Van Hecke, befaamd bloemist die in 1893 een tuinbouwbedrijf begon in de Kerkstraat. Het vroeger notarisgoed groeide uit tot één van de vermaardste "hofbouwgestichten" van de streek. Bloemisterij Van Hecke stopgezet in 1973, gronden deels verkaveld en serres grotendeels gesloopt in 1984.

Herenhuis in eclectische stijl van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder zadeldak (pannen) met vorstkam tussen zijtrapgevels. Zijdelingse annexen van één bouwlaag onder lessenaarsdak. Bak- en natuurstenen lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand. Na opfrissing van de voorgevel werden de bepleisterde horizontale banden en een deel van het lijstwerk achterwege gelaten. Gevelhoeken gemarkeerd door lisenen. Uitspringend deurrisaliet eindigend op tuitvormig dakvenster overstekend op rondbogenfries met consooltjes en bekroond door ijzeren windwijzer. Omlijste steekboogvormige benedenvensters en rechthoekig bovenvenster boven de deur. Vleugeldeur met origineel houtwerk en trekbel. Zijtravee met rondboogvormig benedenvenster en omlijste oculus onder een opklimmende bogenfries. Driekwart ronde traptoren met plat dak tegen de achtergevel.

  • PUIMEGE G., Geschiedenis van een verdwenen burgerij te Zaffelare, (onuitgegeven nota's).

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1993


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Notariswoning [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34159 (Geraadpleegd op 02-04-2020)