erfgoedobject

Burgerhuis

bouwkundig element
ID
34172
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34172

Juridische gevolgen

Beschrijving

Burgerhuis met links aanpalende voormalige olieslagerij. Breedhuis van vier traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), daterend van circa 1860. Vlakke ontpleisterde bakstenen lijstgevel voorzien van rechthoekige vensters met afgeronde bovenhoeken. Rechts vernieuwd poortgebouw met doorrit.

Mobilair: salon met vleugeldeur, enkele deur en zoldering vermoedelijk in het derde kwart van de 19de eeuw decoratief beschilderd met onder andere bloem- en rankmotieven.

Voormalige olieslagerij. Oprichting van een paardenolieslagerij in 1824. Eerste aanvraag voor de plaatsing van een stoommachine in 1857; vervanging van de stoomketel onder meer in 1869 en 1890. Rechthoekig bakstenen industrieel gebouw van twee verdiepingen en zeven traveeën met zadeldak (pannen) aan de straat en haaks aansluitende vleugel van twee bouwlagen en negen traveeën op de binnenkoer. Verankerde lijstgevel aan de straat met verschillende traveeën breedte. Vier kleine rondboogvormige bovenvensters. Rechts brede rechthoekige poort met hanenkam op pilasters met lijstkapiteel. Overige muuropeningen van begane grond gewijzigd. Vierkante schoorsteenpijp naast de achtergevel. Gevels op de binnenkoer met rondboogvormige bovenvensters en voornamelijk aangepaste poorten en deuren op de begane grond.

Naast het toegangshek naar de achtertuin, gewit rechthoekig bakstenen gebouwtje van anderhalve bouwlaag met plat dak, uit midden 19de eeuw vermoedelijk vroeger dienstig als hoenderhok. Gevels met rechthoekige spaarvelden, spitsboogvensters beneden en ronde oculi boven. Rechthoekige deur met gedicht spitsboogveld.

  • PUIMEGE G., Geschiedenis van een verdwenen burgerij te Zaffelare, onuitgegeven nota's.
  • PUIMEGE G., Zaffelare in oude prentkaarten, Zaltbommel, 1973, p. 18

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  :

Aanvullende informatie

De voorheen links aanpalende olieslagerij is gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Auteurs : Jacobs, Els
Datum:

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Burgerhuis [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34172 (Geraadpleegd op )