Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Herenhuis met omringend park. Aanvankelijk (tot 1801) eigendom van H. van Laere, advocaat bij de Raad van Vlaanderen en griffier te Zaffelare. Volgens oude prentbriefkaart zogenaamd Kasteel van mijnheer Lippens naar één van de 19de-eeuwse eigenaars E. Lippens (van 1861 tot 1900 burgemeester van Zaffelare). Nadien buitenverblijf van advocaat Fraeys, sinds 1934 van de familie Depraetere.

IJzeren toegangshek aan twee gecanneleerde zuilvormige hekpijlers bekroond door een leeuw met schild, naar verluidt afkomstig van de vroegere Heuvelpoort van 1829 te Gent. Breedhuis met symmetrische dubbelhuisopstand, van twee bouwlagen en vijf traveeën onder steil schilddak (kunstleien), gebouwd tussen 1744 en 1778. Hersteld met lichte aanpassingen in 1947 door architect H. Louël. Bakstenen lijstgevel met rechthoekige vensters voorzien van gecementeerde omlijstingen. Hogere benedenvensters met luiken. Beglaasde rondboogvormige vleugeldeur in een zware natuurstenen omlijsting aangebracht in 1947. Eenvoudig gecementeerd hoofdgestel met omlopende houten kroonlijst. Smalle vroegere personeelswoning (?) toegevoegd tegen de linker zijgevel in het vierde kwart van de 19de eeuw met in 1947 aangepaste voortrapgevel.

• PUIMEGE G., Geschiedenis van een verdwenen burgerij te Zaffelare, onuitgegeven nota's.

Auteurs: Verbeeck, Mieke