Boerenwoning van het Hof van Bruyssel

Beschrijving

Grote nog deels omhaagde hoeve die in oorsprong zou opklimmen tot de 18de eeuw, zogenaamd "Hof van Bruyssel". IJzeren toegangshek aan betonnen hekpijlers. Lang achterin gelegen bakstenen naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van negen traveeën, onder zadeldak (pannen). Bakstenen voorgevel met rechthoekige muuropeningen; vensters met groene luiken en hardstenen lekdrempel.

Ten zuiden op het voorerf: L-vormig bakstenen bedrijfsgebouw bestaand uit een dwarsschuur met verhoogde doorrit (parallel aan de straat) en een lange vleugel met stallen. Schuur met diverse inscripties van 18de-eeuwse jaartallen. Aanvankelijke strooien bedaking deels vervangen door golfplaten en pannen. Achterste stallen met strooien afwolving van de stompe zijpuntgevel.

• PUIMEGE G., Geschiedenis van een verdwenen burgerij te Zaffelare, onuitgegeven nota's.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Alleen de boerenwoning van het Hof van Bruyssel bleef bewaard. Het L-vormige bedrijfsgebouw werd gesloopt en vervangen door nieuwbouw.

Auteurs: Jacobs, Els