Pachthoeve Winkelgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pachthoeve Winkelgoed

Beschrijving

Enkelvoudig vierkant omgrachte voormalige pachthoeve zogenaamd "Winkelgoed" reeds vermeld in 1362 in een register van de Pitancie van de Gentse Sint-Pietersabdij. Ten noorden van de straat achterin gelegen hoeve met losse bestanddelen en gedeeltelijk bewaarde walgrachten, ten oosten van een circa 175 meter lange gekasseide dreef, de vroeger zogenaamd "Winkelhoutstraat".

Bakstenen toegangspoort bestaande uit twee hoge en links een lagere vierkante bakstenen pijler, recht afgedekt door pannen ezelsruggen en voorzien van een ijzeren hek.

Lang naar het zuiden georiënteerd boerenhuis van zeven traveeën en twee staltraveeën rechts, onder verspringend zadeldak (pannen) waarvan de twee hogere linker traveeën tussen aandaken, uit de 17de en de 18de eeuw. Omvatte voorheen van links naar rechts de pachterswoning, het herenverblijf, een koetsierslogement en de paardenstallen van de heer. De twee linker traveeën en de laatste travee rechts zouden ouder zijn den het middendeel dat door ridder Jacobus Ferdinandus van der Haeghen, heere van Cotterelly, in 1717 zou zijn opgericht. Gevelsteen met jaartal 1717 onder ruitvormige beschadigde heraldische steen boven de rechthoekige voordeur. Verankerde en gewitte bakstenen voor- en achtergevel op bepleisterde plint. Hoge rechthoekige vensters met luiken en hardstenen lekdrempel in de voorgevel. Blinde vensters in de laatste twee traveeën. Dakoverstek op geprofileerde houten consolenrij. Tegen de achtergevel van het middendeel toegevoegd schotelhuis met kelder en opkamer. Korfboogvormige achterdeur. Voorts een half gedicht zandstenen kruiskozijn en een deur met bolkozijnen bovenlicht achter de vroegere paardenstallen. Bewaarde houten zoldering met kinderbalken op verschillend versierde moerbalken, in de twee eerste travee rustend op natuurstenen consoles.

Ten oosten lang bakstenen bedrijfsgebouw (wagenhuis, dwarsschuur en stallen) onder zijdelings afgewolfd zadeldak (pannen), noordelijke zijgevel met jaarankers 1841. Middenvoor de stallen een rechthoekige bakstenen meststal met zadeldak (pannen).

• KERRINCKX H., Archeologische Inventaris Vlaanderen, Band XII, Zaffelare, Gent, 1989, p. 197-201.
  • PUIMEGE G., Lenen, Laatschappen, Vrij-eigendommen Te Zaffelare, in Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek XVI, 1979, p. 214-222.

Auteurs: Verbeeck, Mieke