Stedelijke Vleeshal

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Vleeshalle
Provincie Antwerpen
Gemeente Mechelen
Deelgemeente Mechelen
Straat Huidevettersstraat
Locatie Huidevettersstraat 7, Mechelen (Antwerpen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Actualisatie Mechelen historische binnenstad (actualisaties: 01-01-2007 - 06-12-2007).
  • Adrescontrole Mechelen historische binnenstad (adrescontroles: 10-12-2007 - 10-12-2007).
  • Inventarisatie Mechelen historische binnenstad (geografische inventarisatie: 01-01-1982 - 31-12-1982).
Links

Juridische gevolgen

is beschermd als monument Stedelijke Vleeshal

Deze bescherming is geldig sinds 22-09-1982.

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Stedelijke Vleeshal

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Voormalige Stedelijke Vleeshal, heden (1982) gebruikt als stempellokaal. Gebouwd in 1881 naar een ontwerp van architect V. Louckx (zie gevelsteen op eerste pilaster), ter vervanging van de vroegere vleeshal van 1319, gesitueerd op de IJzerenleen.

Driebeukige overdekte halconstructie met lessenaars- en zadelbedaking en centraal oplopende partij met brede bovenlichten. Bakstenen gevel van één bouwlaag en acht traveeën aan de straatzijde. Verwerking van arduin voor de plint, omlijstingen en kordons. Ordonnerende pilasters en vierlichten op afgeschuinde lekdrempels; grote metalen roedeverdeling. In de uiterste traveeën: rondboogpoort in vlakke geringde omlijsting onder gebogen fronton, onderbroken voor sokkel met stadswapen met opschrift "In Fide Constans" en bekronende gebeeldhouwde rundskoppen.

Interieur

Driebeukige constructie. IJzeren portiekstructuur met ingeschreven rondboog, wapenschild onder de nok; uitgewerkte zwikken, aansluitend bij colonnetten en smalle Korinthische zuiltjes tussen de verhoogde rondbogige scheibogen. Klimmende boog van de spant in de "zijbeuken" opgevangen door uitgewerkte consoles in de zijmuren. Quasi doorlopende bovenlichten met ijzeren roedeverdeling in de centrale ruimte en brede, meer klassieke ramen in de zijwanden. Bedaking door beplanking op dwarsliggers.

Bron: Eeman M., Kennes H. & Mondelaers L. 1984: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Stad Mechelen, Binnenstad, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 9N, Brussel - Gent.

Auteurs: Eeman, Michèle; Kennes, Hilde & Mondelaers, Lydie

Datum tekst: 1984

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Huidevettersstraat

Huidevettersstraat (Mechelen)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.