Goed ten Briele

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Goed ten Briele

Beschrijving

Voormalig zogenaamd "Goed ten Briele", vroegste vermelding van het goed van 1360. In de Gentse Schepenregisters van 1499 vermeld als eigendom van Raas van den Heede en verhuurd aan Laureyns van Poucke. Ten noorden van de straat: oorspronkelijk enkelvoudig rechthoekige omgrachte site met rechte toegangsweg, in 1660 in twee gesplitst en sindsdien twee hoeven op het erf. Deel van noordelijke walgracht bewaard, overige gedempt. Boerenhuis op de oostelijke helft van het erf (nummer 194) vervangen door een nieuw woonhuis. Ten oosten: bakstenen bedrijfsgebouw met dwarsschuur onder zadeldak (golfplaten) met verhoogde schuurpoort. Bewaarde hoeve met losse bestanddelen op de westelijke helft (nummer 196). Naar het zuiden georiënteerd boerenhuis in begin 20ste eeuw vernieuwd en recent nogmaals gerenoveerd met aanpassing van de links aanleunende stal tot keuken. Ten westen op het voorerf: lang bakstenen bedrijfsgebouw (dwarsschuur, stallen, wagenhuis) onder zadeldak (pannen), uit de 19de eeuw. Erfgevel met verhoogde schuurpoort en houten dakkapel.

• KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse hoeven, Gent, 1977, p. 70.
  • KERRINCKX H., Archeologische Inventaris Vlaanderen, Band XII, Zaffelare, Gent, 1989, p. 184-188.
  • PUIMEGE G., Lenen, Laatschappen, Vrij-eigendommen Te Zaffelare, Heemkundige Kring "De Oost-Oudburg", Jaarboek XVI, 1979, p. 206-213.

Auteurs: Verbeeck, Mieke