Hoeve Hof Van Nieuwerburgh

Beschrijving

Voormalige hoeve, door de huidige eigenaar zogenaamd "Hof Van Nieuwerburgh" naar de familie die in 1889 de bestaande hoeve in bezit nam. Toegangshek aan twee vierkante bakstenen hekpijlers met pannen zadeldak. Links hekpijler voorzien van bronzen gedenkplaat met opschrift "Hof Van Nieuwerburgh/ 1889-1982". Opnieuw gemetste rechter hekpijler met mijterboogvormige beglaasde nis met Onze-Lieve-Vrouwebeeld.

Achterin gelegen naar het noorden georiënteerd boerenhuis uit de 18de eeuw, uitgebreid in de loop van de 19de eeuw. Gemoderniseerde voorgevel en circa 1940 herbouwde rechter zijgevel. Bewaarde binnenindeling met twee kelders en opkamers op de zuidelijke hoeken van de woning. Twee broodovens voor 50 broden in de tussenliggende achterkeuken. Behouden houten zoldering op versierde moerbalk in de woonkamer en gerenoveerde open haard. Jaartal 1885 op zoldermuur verwijzend naar de toegevoegde eerste travee.

Ten noordwesten op het voorerf lange voornamelijk bakstenen bedrijfsvleugel onder zadeldak (pannen). Van zuid naar noord: stallen, maalderij, dwarsschuur met verhoogde schuurpoort, paarden-, kalveren- en koeienstallen. Erfgevel ter hoogte van de tas deels bestaand uit houten beplanking. Bewaard dakgebint; taswand met inscripties, figuratieve volkse motieven en symbolen en onder meer jaartal 1858. Dakoverstek met decoratief uitgesneden houten dakrand.

Auteurs: Verbeeck, Mieke