Notarishuis en bloemistenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Notarishuis en bloemistenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gemeentehuis

Beschrijving

Voormalig notarishuis en bloemistenhuis, sinds 1971 gemeentehuis, nu dienstencentrum. Alleenstaand burgerhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat), gebouwd circa 1860 door notaris P. Ameye wiens zoon A. Ameye in 1890 achter het huis een bloemisterij oprichtte. Bakstenen lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand en hoge getoogde muuropeningen. Bovenvensters in vlakke bakstenen omlijstingen met druiplijst en op hardstenen cordon. Deur met verzorgd houtwerk en stervormig traceerwerk in het bovenlicht. Getande houten kroonlijst op modillons. Aan weerszij aanleunend aanbouwsel onder lessenaarsdak. Voorgevel met opklimmende rondbogenfries en twee rondboogvensters, rechts gewijzigd tot garagepoort.

• PUIMEGE G., Honderd jaar sierteelt te Zaffelare, Zaffelare, 1990, p. 32-34.

Auteurs: Verbeeck, Mieke