erfgoedobject

Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette

bouwkundig element
ID
34200
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34200

Juridische gevolgen

Beschrijving

Wegkapel nabij canadapopulieren, ingeplant op de westhoek van het eind van de Eikstraat. Zou vroeger waarschijnlijk toegewijd zijn aan Sint-Eligius. Rechthoekige bakstenen kapel met driezijdige sluiting onder zadeldak (zwarte leliepannen en pannen), gebouwd circa 1864 en gerestaureerd in 1982. Omlopende gepikte plint. Rechthoekige vleugeldeur (recenter houtwerk) tussen pilasters in de voortuitgevel. Houten latei voorzien van geschilderd opschrift: "O.L.V. van La Salette Bid voor ons". In het boogveld van de klimmende boogfries van de top: nis met reliëf van geknielde wenende dame met handen voor het aangezicht, vroeger met Sint-Eligiusbeeld. Achter- en zijgevels met hoekpilasters, getrapte daklijst, twee halfronde zijradvensters.

Gewit Mariabeeld met kapje op het hoofd en vergezeld van twee kinderen.

  • VAN VLIERBERGHE J., De kapellen in Waasland, in Annalen van den Oudheidkundigen Kring van het Land van Waas, Deel 49, 1938, p. 234-235.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Verbeeck, Mieke
Datum  : 1993


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Kapel Onze-Lieve-Vrouw van Salette [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34200 (Geraadpleegd op 17-06-2021)