erfgoedobject

Hoeve Goed of Hof te Winckel

bouwkundig element
ID
34201
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34201

Juridische gevolgen

Beschrijving

Goed of Hof te Winckel, vroeger zogenaamd Goed te Rewinckele. Voormalige pachthoeve van de Gentse Sint-Baafsabdij reeds vermeld in 1480. Als ontginningscentrum van de Gentse Sint-Baafsabdij zou de curtis Redewincle in oorsprong teruggaan tot de 13de eeuw en aan de eigenlijke dorpsstichting van Zeveneken voorafgaan. Enkelvoudig rechthoekige omgrachte voormalige hoeve aan de westkant van een zandweg die vanaf Bastelare noordwaarts leidt en voorbij de hoeve versmalt tot een kerkwegel naar de parochiekerk van Zeveneken; deze weg vormt tevens de gemeentegrens tussen Zeveneken en Lokeren.

Boerenhuis aan de noordzijde van het erf gesloopt begin van de jaren 1980 en vervangen door een nieuw huis in hoevestijl.

Bewaard lang rechthoekig bakstenen bedrijfsgebouw aan de zuidelijke erfzijde. Stallen, dwarsschuur en wagenhuis onder zadeldak (pannen) met geknikte dakoverstek aan beide langsgevels. Schuurpoort van zuidgevel aan binnenzijde voorzien van de inscriptie DEZERE VIZPOEL 1888.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 411.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks 1, deel 8, Gent, 1864-1870, p. 6-7.
  • VERHULST A.E., De Sint-Baafsabdij te Gent en haar grondbezit (VIIe - XIVe eeuw), Brussel, 1958, p. 212-213.

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Hoeve Goed of Hof te Winckel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34201 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Lochristi

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.