Hengsten Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hengsten Hoeve

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve heden zogenaamd Hengsten hoeve, gelegen op een rechthoekige erf omringd door brede walgracht. Als omgrachte hoeve in oorsprong minstens teruggaand tot de 18de eeuw. Nieuw ijzeren toegangshek aan bakstenen pijlers verbonden door pannen ezelsrug, over de zuidoostelijke walgracht tegenover de boerenwoning. Voormalig boerenhuis van vijf traveeën met zadeldak (pannen, nok parallel aan de straat) gebouwd circa 1880. Bakstenen lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand. Rechthoekige muuropeningen met afgeronde bovenhoeken onder verbonden bakstenen druiplijsten. Vensters met vernieuwd houtwerk en halve luiken. Overhoekse baksteenfries onder de gootlijst. Gekoppelde rondboogvormige zoldervensters in de zijtoppen.

Ten zuidwesten lang bakstenen bedrijfsgebouw onder zadeldak (pannen) met aangepaste muuropeningen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke