Pastorie Sint-Eligiusparochie met tuin

bouwkundig / landschappelijk element

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Eligiusparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie met omringende tuin, vroeger met toegangspoort in de muur aan de straat (verdwenen). Ruim rechthoekig dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Volgens opschrift van de gevelstenen aan weerszij van de voordeur, gebouwd in 1841 onder pastoor A. Vermeulen en burgemeester J.A. Reyniers. Gecementeerde en lichtgeelgeschilderde lijstgevel met hoge rechthoekige muuropeningen. Benedenvensters naast hardstenen lekdrempel ook voorzien van houten rolluikkasten. Geprofileerde rechthoekige hardstenen deuromlijsting op neuten. Omlopende houten kroonlijst op klossen.

Ruime inkomhal met marmeren vloer en wenteltrap met zuilvormige trappaal tussen twee gemarmerde zuilen.

Auteurs: Verbeeck, Mieke