Brouwerswoning en Brouwerij de Fontein

Beschrijving

Voormalig brouwershuis bij de aanpalende vroegere brouwerij, later vernisstokerij zogenaamd "The Convent Varnish". Herenhuis in oorsprong minstens uit de eerste helft van de 19de eeuw, namelijk als bestaande woning aangekocht in 1848 door de brouwers F. en A. Rogman. Breedhuis met symmetrische dubbelhuisopstand, van twee bouwlagen en vijf traveeën, onder zadeldak (pannen). Circa 1900 gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen afgelijnd door een gekornist hoofdgestel met brede houten kroonlijst op klossen. Vlak omlijste rechthoekige vensters. Rechthoekige geprofileerde hardstenen deuromlijsting in neo-Lodewijk XVI-stijl, versierd onder meer met rozet, guirlandes, acanthusbladen onder kroonlijst op consoles. Bovenlicht met gezandstraald glas waarin de initialen C en R van Convent en Rogman (gehuwd in 1895). Verankerde en vroeger gewitte bakstenen achtergevel met rechthoekige muuropeningen in gecementeerde omlijstingen met oren.

Bijbehorende voormalige zogenaamd "Brouwerij de Fontein", opgericht in 1849 door F. en A. Rogman, nadien van J. Convent-Rogman die omstreeks de Eerste Wereldoorlog de brouwerij stopzette. In 1922 oprichting van de vernisstokerij zogenaamd "La Linoxine" met A. Convent die vanaf 1926 het bedrijf alleen verderzette van den af zogenaamd "The Convent Varnish". Stopzetting van het bedrijf in 1962. Rechts aan het woonhuis palende haakse annex met overzolderde doorrit naar de gekasseide rechthoekige binnenkoer van het bedrijf, gebouwd circa 1900. Bakstenen straatgevel van twee traveeën voorzien van een fries van gekleurde tegels in een omlijsting van reliëfsteentjes, links met opschrift Joseph Convent - Rogman, rechts naar verluidt vroeger met opschrift brouwerij de Fontein. Lange bakstenen vleugel onder zadeldak (leien, nok loodrecht op de straat) met straatgevel van één travee, bevattende: zij-inkom van de woning, keuken, washuis, bureau-laboratorium en secretariaat van het bedrijf, zolder. lijstgevel (oostkant binnenkoer) met steekboogvormige muuropeningen in licht uitspringende bakstenen omlijstingen. Fries van vierkante reliëfsteenties en baksteendecoratie onder de gootlijst. Eerste deur (zij-inkom woning) met decoratief gezandstraald glas met brouwersattributen in het bovenlicht.

Afzonderlijk koetshuis met stal gebouwd circa 1880 aan de zuidkant van de binnenkoer en vergroot met tweede koetspoort in begin 20ste eeuw. Bakstenen gebouw van drie traveeën onder zadeldak (pannen). Lijstgevel met sierankers en getoogde muuropeningen. Door bepleisterde banden gemarkeerde deurtravee verhoogd door puntvormig dakvenster.

Voormalig brouwerijgebouw, sinds 1922 vernisstokerij. Aan de westkant van de binnenkoer gebouwd in 1849, achter aan de straat palende nieuwe bouw met plat dak van circa 1940. Eenvoudig gewit bakstenen bedrijfsgebouw, onderkelderde eerste travee met pannen zadeldak, de rest onder lager golfplaten zadeldak op ijzeren spanten, daterend van na brand die plaats vond tussen 1922 en 1935. Na de brand verdween de galerij op de binnenkoer en werden de rondboogvensters, waarvan nog duidelijke sporen, gedicht. Van de oorspronkelijke brouwerij-installatie bleef niets bewaard met uitzondering van een gemetste bierbezinktank in de kelder onder het voorste deel van het vroegere brouwerijgebouw. In het achterste deel van het vroegere brouwerijgebouw was tot 1947 de stookplaats voor vernissen gevestigd. Het lokaal bevat onder meer twee ijzeren voorraadtanks, één voor white spirit en één voor terpentijn in de kelder, een harsbreker, een centrifuge, een vierkant vat voor het rijpen van vernis, een tapmachine voor blank vernis, vernisvaten.

Omwille van veiligheidsvoorschriften achterin de tuin circa 1946-47 nieuw gebouwde vernisstokerij. Gebouwd volgens plannen dagtekenend van 1946 naar ontwerp van architect E.J. Verhulst. Rechthoekig gebouw met betonnen skeletbouw en bakstenen wanden; parabolisch gebogen betonnen overwelving op betonnen spanten met verhoogd plat middendeel waarin bovenlichten voor verlichting en verluchting. Voorgevel met twee rechthoekige poorten en twee rechthoekige vensters. Bijbehorende ronde bakstenen schoorsteen op de zuidoosthoek. Het gebouw is tweedelig en omvat de eigenlijke stookplaats en een afzonderlijk menglokaal. Volledig bewaarde technische installatie van de vernisstokerij met ondergrondse mazoutbranders. Twee koperen ketels gerecupereerd uit de vroegere vernisstokerij. Voorts installatie van het constructie-atelier Sussmeyer uit Brussel. Alle kuipen, ketels en pompen van de installatie bleven intact bewaard. Eveneens bewaarde condens-installatie voor het condenseren van de dampen tot afvalproduct.

• MEERSSEMAN S., De vernisstokerij "The Convent Varnish" te Zeveneken (1922-1962), onuitgegeven studie 1990-1991.

Auteurs: Verbeeck, Mieke