Gemeentehuis van Moerbeke

Beschrijving

Voormalig gemeentehuis, heden privéschool. Licht neoclassicistisch getint hoekhuis van twee bouwlagen, onder schilddak (pannen, nok parallel aan de straat). Volgens opschrift in de herdenkingssteen met gemeentewapenschild in de afgeschuinde hoektravee opgericht in 1864 onder burgemeester A. Lippens naar ontwerp van bouwkundige F. Cardon. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevels op hardstenen plint en door omlopende hardstenen cordonlijsten gemarkeerde borstwering. Rechthoekige vensters in geprofileerde omlijstingen doch vernieuwd houtwerk. Voorgevel van vijf traveeën met dubbelhuisopstand. licht uitspringende deurtravee met afgevlakte hardstenen bossage rondom de deuropening. Oorspronkelijk door het hoofdgestel met frontonbekroning sterker geaccentueerde hoektravee, begrensd door lisenen in afgevlakte bossage op de begane grond. Rechthoekig balkon met ijzeren leuning op voluutconsoles op de bovenverdieping. Rechter zijgevel van twee traveeën Bij herstelling van de gevels vrijwel gesupprimeerd hoofdgestel. Herinneringsplaat op de rechter voorgevelhoek met opschrift: "Op 16 sept. 1944 werd onze gemeente bevrijd door de Poolsche divisie onder bevel van generaal Mazeck".

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke