Herenhuis met koetshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis met koetshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Empire-getint herenhuis

Beschrijving

Nummer 32. Achter inspringend empire-getint herenhuis. Twee ijzeren kettingen opgehangen aan achtzijdige hardstenen pijlertjes aan de straat. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (cementpannen), gedateerd 1827 op de tussendorpel van de voordeur. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel. Rechthoekige benedenvensters met luiken, rondboogvormige bovenvensters met door lijsten horizontaal verbonden booglijsten en hardstenen lekdrempels. Rechthoekige deur in een hardstenen omlijsting met pilastervormige rechtstanden rechter voorzien van trekbel; architraaflijst met kroonlijst. Gekleurd glas-in-loodraam uit de eerste helft van de 20ste eeuw in het bovenlicht met voorstelling van achter waterplanten opgaande zon. Daklijst met recente dakgoot. Beraapte rechter zijgevel. Bepleisterde achtergevel met blauwgeschilderde geprofileerde hardstenen deuromlijsting en centraal dakvenster onder driehoekig fronton.

Nummer 32A. Aan de straat, aangebouwd tegen de linker zijgevel van nummer 34: voormalig koetshuis en paardenstallen van anderhalve bouwlaag onder schilddak (pannen, nok loodrecht op de straat), van circa 1875. Gebouw met neotraditionele inslag opgetrokken uit baksteen met imitatienatuurstenen banden en grote sierankers. Centraal bekroond zoldervenster, thans met balkon. Gewijzigde benedenverdieping vroeger met twee koetspoorten. Overstekende houten geveltop met geajoureerd houtwerk op uitgesneden consoles. Twee medaillons met gesculpteerde paardenkop tegen de bovenverdieping en middenin de aangepaste straatgevel.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke