Kasteel De Smet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel De Smet

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis Kasteel De Smet

Beschrijving

Herenhuis in laat-empirestijl midden een sterk ingekrompen omgevende tuin: reikte oorspronkelijk tot de Crevestraat (ten oosten), het Marktplein (ten noorden) en de Kerchovestraat (ten westen) waar een deel terug te vinden is in de pastorietuin. Tuin vroeger aan de Damstraat afgesloten door een hoog en fraai ijzeren hek.

Rechthoekig dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder een geknikt schilddak (pannen, nok parallel aan de straat), circa 1852 gebouwd door de Gentse fabrikant De Smet. Bepleisterde en geschilderde lijstgevel. Rechthoekige benedenvensters voorzien van luiken en hardstenen lekdrempel. Rondboogvormige bovenvensters op een omlopende cordonlijst, met geprofileerde booglijsten op imposten en bewaard typisch houtwerk. Rechthoekige deur geaccentueerd door de hardstenen omlijsting op neuten, afgedekt door een rechte kroonlijst op rolwerkconsoles versierd met schelpmotief. Omlopend hoofdgestel met gelede architraaf en getande houten kroonlijst op klossen; geappliceerde palmetten met centrale Hermeshoofdjes op de gewitte fries van het hoofdgestel. 20ste-eeuwse aanbouwen met plat dak tegen de achtergevel.

• VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans Beveren,, Beveren, 1982, p. 53.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke