erfgoedobject

Kasteel Perlan

bouwkundig element
ID
34257
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34257

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Perlan
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Perlan
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Aanvankelijk met grote bijbehorende tuin palend aan de Moervaart. Kasteel in 1937 gesplitst in drie woningen en tuin verkaveld sinds 1948. Onderkelderd breedhuis van twee en een halve bouwlaag en zeven traveeën, onder zadeldak (pannen), uit de jaren 1830-1840. Lichtgrijsgeschilderde, gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen en hoge plint met keldergaten waaronder twee getraliede. Rechthoekige muuropeningen, de drie middelste op de bovenverdieping met bewaard houtwerk met halfronde bovenlichten. In de derde travee: brede deuropening in een neoclassicistische grijsgeschilderde hardstenen deuromlijsting op verbredende stoep van drie trappen; architraaf met kroonlijst op pilastervorrnige rechtstanden en heden gedicht bovenlicht. Twee bijgevoegde deuropeningen, rechts in lagere annex. Twee rondboogvormige zoldervensters in de linker zijpuntgevel. Gelijkaardige achtergevel; een deel van de oorspronkelijke deuromlijsting nog zichtbaar achter de vele aanbouwen van de benedenverdieping.

  • VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans Beveren, Beveren, 1982, p. 135

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Drie van de vijf bovenraampjes op de tweede verdieping van huisnummer 81 werden opnieuw voorzien van schrijnwerk, voorheen waren deze dichtgemaakt. Alle buitenschrijnwerk werd vernieuwd maar niet naar oorspronkelijk model. 

  • Informatie verkregen van IOED Erfpunt (19 mei 2021).
Auteurs: Jacobs, Els
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteel Perlan [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34257 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.