erfgoedobject

Villa Van Garsse

bouwkundig element
ID
34261
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34261

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa Van Garsse
    Deze vaststelling is geldig sinds

Beschrijving

Villa, gebouwd door de vroegere eigenaar van de tegenoverliggende verdwenen scheepswerf Van Garsse opgericht in 1858 en stopgezet in 1965, en van de lint- en singelweverij Van Garsse opgericht in 1926 en stilgelegd in 1967.

Grote bak- en natuurstenen villa in eclectische stijl volgens inscriptie op een steen in de twee paar hekpijlers die deel uitmaken van de omheiningsmuur rond de tuin, gedagtekend 1910. Hoofdvolume van twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat) met houten dakkapellen rechts. Middenrisaliet van twee traveeën eindigend op deels getrapte puntgevel met overhoeks topstuk met smeedijzeren bekroning. Links achter venstertravee onder mansardedak vierkante toren van drie verdiepingen bekroond door leien spits met initialen V G op de windwijzer. Rechthoekige vensters met schuiframen en rechte druiplijsten. Horizontale banden van gele en zwarte baksteen. Korfboogvormige omlijste korfboogdeur onder balkon op uitgelengde consoles. Twee verdiepingen hoge driezijdige erker midden tegen de voorgevel en tegen de toren.

  • VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans Beveren,, Beveren, 1982, p. 131

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  :


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2021: Villa Van Garsse [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34261 (Geraadpleegd op )