Villa Kasteel van Geeterayen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Moerbeke
Deelgemeente Moerbeke
Straat Eksaardsedam
Locatie Eksaardsedam 46-48, Moerbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Moerbeke (adrescontroles: 01-11-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Moerbeke (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Villa Kasteel van Geeterayen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de vaststelling als bouwkundig erfgoed Hollandstellung

Deze vaststelling is geldig sinds 28-11-2014.

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Kasteel Van Geeterayen" (volgens oude prentbriefkaart) met bijbehorend park met vijvers. Voormalig buitenverblijf gebouwd door dokter M. Van Geeteruyen uit Lokeren ter vervanging of als vergroting van een in 1870 op dezelfde plaats opgericht huis van notaris Van Landeghem uit Lokeren. Grote villa in eclectische stijl opmerkelijk door zijn monumentaal karakter, pittoreske aanblik en merkwaardige mengeling van bouwkarakteristieken ontleend aan de hout- en vakwerkbouw, de art nouveau en de traditionele landhuisarchitectuur. Zijdelings aan de straat palende villa met geïncorporeerde conciërgewoning, van twee bouwlagen voorzien van een gevelsteen met opschrift "ANNO / 1914" in de straatgevel van de vier verdiepingen hoge centraal opgaande rechthoekige toren. Leien torenspits met windwijzer met de initialen V G van de bouwheer. Verschillende bouwvolumes onder leien schilddaken verzameld rond de centrale rechthoekige toren. Bakstenen gevels op sokkel van grijze natuurstenen blokken in breuksteenverband doorgetrokken voor de muur waarop het hekwerk rust waarmee de tuin aan de straatzijde is afgesloten en ook gebruikt voor de stijlen van de toegangshekken links en rechts. Toegangen tevens gemarkeerd door hardstenen bollen. Rood- en witgeschilderd houtwerk. Voorgevel (links opzij) achter gevelbreed terras en met rechts polygonaal uitkragend hoektorentje onder koepelvormige bedaking. Gewit natuurstenen balkon op zware kraagstukken midden tegen het uitspringend risaliet met centrale gebogen toegangsdeur en eindigend op een decoratief uitgewerkte puntgevel met overkragende boog en geveltop. Dakoverstekken op uitgelengde houten dakconsolerijen. Vroegere conciërgewoning in het rechter hoekgedeelte.

De grote bovenkamer bewaart een houten schouw met balustervormige dragers, aan de binnenzijde bezet met (gerecupereerde?) blauwe zogenaamd "Delftse" tegels en oude haardplaat. Twee afgeschuinde zijden van de zoldering (schouwzijde en overkant) ingedeeld in vakken deels met geschilderde wapenschilden.

Bijbehorend rechthoekig geschilderd houten bijgebouw (vroeger washuis en waarschijnlijk ook koetshuis en stallen) onder pannen zadeldak. Twee kleine rechthoekige betonnen bunkers gelegen bij de Zuidlede, vooraan en achteraan in het noordelijk gedeelte van het park; opgericht in 1916-1917 door de Duitsers als onderdeel van de Holland-linie om een eventuele aanval van de entente vanuit het neutrale Nederland af te slaan.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1993

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Eksaardsedam

Eksaardsedam (Moerbeke)

maakt deel uit van Hollandstellung

Assenede, Oosteeklo (Assenede), Vrasene (Beveren), Lapscheure, Moerkerke (Damme), Eeklo (Eeklo), Ertvelde...

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.