Herberg

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Moerbeke
Deelgemeente Moerbeke
Straat Etbos
Locatie Etbos 4, Moerbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Moerbeke (adrescontroles: 01-11-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Moerbeke (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Herberg

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

Beknopte karakterisering

Beschrijving

Naar verluidt voormalige herberg-afspanning, eveneens gelegen nabij de Etbosbrug. Gewit bakstenen breedhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak (pannen), gedagtekend 1711 door middel van inscriptie op een baksteen in de achtergevel. Voorgevel nogal aangepast in de 19de tot 20ste eeuw. Interieur bewaart echter een grote vroegere gelagzaal en een bier- en wijnkelder. Gecementeerde verankerde voorgevel met geprofileerde daklijst. Gewitte bakstenen achtergevel met getraliede vierkante kelder- en rechthoekige opkamervensters. Paardenring aan de straatpuntgevel. Een getralied rondboogvormig venster in de rechter zijpuntgevel.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1993

Relaties

maakt deel uit van Moerbeke

Moerbeke (Moerbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.