Herberg De Drie Koningen

inventaris bouwkundig erfgoed \ bouwkundig relict

Locatie

Alternatieve naam Driekoningenhoeve
Provincie Oost-Vlaanderen
Gemeente Moerbeke
Deelgemeente Moerbeke
Straat Heirweg
Locatie Heirweg 53, Moerbeke (Oost-Vlaanderen)
Status Bewaard

Administratieve gegevens

Gebeurtenissen
  • Adrescontrole Moerbeke (adrescontroles: 01-11-2008 - 01-11-2008).
  • Inventarisatie Moerbeke (geografische inventarisatie: 01-01-1993 - 31-12-1993).

Juridische gevolgen

is vastgesteld als bouwkundig erfgoed Boerderij-herberg De Drie Koningen

Deze vaststelling is geldig sinds 14-09-2009.

is deel van de bescherming als stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hof van Coudenborn en omgeving

Deze bescherming is geldig sinds 23-02-1979.

Beschrijving

Voormalige boerderij-herberg "De Drie Koningen", volgens Van Wilderode van 1711; gelegen bij het kruispunt van Heirweg met Oostvaart, op de hoek van de weg naar de Koudenbormbrug over de Moervaart. Vermeld in de lijst van herbergen van 1779. Naar verluidt tot circa 1960 uitgebaat als café "De Drie Koningen". Heden hoeve van het semi-gesloten type zogenaamd "Driekoningenhoeve". Aan de straat palend breedhuis van zeven traveeën onder zadeldak (pannen). Bakstenen lijstgevel met rechthoekige muuropeningen in vlakke bepleisterde omlijstingen met witte vensterluiken en hardstenen lekdrempels. Vlak omlijste voordeur aan hengsels. Gewitte geprofileerde daklijst met hanggoot. Een getralied keldergat in een vroeger kelderraam en rechthoekige zoldervensters waarvan een met sponning in de gecementeerde links zijpuntgevel. Smalle kelder met tongewelf.

Rechts naast de woning aanpalend bakstenen bedrijfsgebouw met gesloten straatgevel. Links haaks achter de woning aansluitende stallen en vroegere dwarsschuur waartussen een ijzeren toegangshek naar het binnenerf met rechthoekige mestvaalt. Dwarsschuur onder mansardedak (pannen), drie steunberen tegen de straatgevel en sporen van vlechtingen in de zijpuntgevel. Geïncorporeerde bakoven (schouw gesloopt).

  • KERCKHAERT N. 1977: Oude Oostvlaamse huisnamen 1, Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks, nummer 4, Gent, 139.
  • VAN WILDERODE A. 1982: Moerbeke-Waas toen en thans, Beveren, 86.

Bron: Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Lanclus, Kathleen & Verbeeck, Mieke

Datum tekst: 1993

Relaties

Geen afbeelding beschikbaar

maakt deel uit van Heirweg

Heirweg (Moerbeke)

maakt deel uit van Hof van Coudenborn en omgeving

Heirweg 53-63, 74-78, Heirweg zonder nummer, Koudenbormtragel zonder nummer, Oostvaart 2-6A, 3-13 (Moerbeke)

Logo Onroerend Erfgoed

Deze site is een realisatie van Onroerend Erfgoed, een agentschap van de Vlaamse Overheid dat onroerend erfgoed in Vlaanderen inventariseert, onderzoekt, beschermt, beheert en de ontsluiting ervan stimuleert.