erfgoedobject

Parochiekerk Heilig Hart

bouwkundig element
ID: 34292   URI: https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34292

Juridische gevolgen

Beschrijving

Naar het oosten georiënteerde kerk midden een aangelegde tuin en met achterliggend kerkhof, ingeplant aan de oostelijke straatkant. Waarschijnlijk ter hoogte van de huidige kerk bevond zich eertijds een grenskapel voor de gelovigen van Beoostenblij (heden Axel, Nederland) opgericht in 1651 na toestemming verleend in 1650 door bisschop Triest. In 1687 verkreeg de pastoor toestemming om de kapel te verplaatsen naar het beter bereikbare Koewacht. Het koor van de kapel werd aanvankelijk bewaard ter nagedachtenis aan de aldaar begraven overledenen en verdween op een onbekend tijdstip. In 1902 werd achter de Heilige Jozefkapel (zie nummer 45) een noodkerk opgericht die tezelfdertijd werd erkend als parochiekerk. In 1908 volgde de bouw van de huidige kerk, ingewijd op 29 augustus 1910. Rond aangelegd plantsoen vooraan met ommegang van de zeven blijde en droevige mysteries van Onze-Lieve-Vrouw, naar verluidt uit het tweede kwart van de 20ste eeuw. Zeven bakstenen sokkelkapelletjes met neogotische inslag. Gekoppelde gepolychromeerde reliëfvoorstellingen in beglaasde nissen onder zadeldakkapjes (leien) met houten windborden. Zinkplaat met dubbel opschrift aangebracht in de sokkels.

Georiënteerde driebeukige basilicale kerk in neogotische baksteenbouw naar ontwerp van architect A. De Pauw (Brugge). Inscriptie met bouwjaar 1908 op de hardstenen herinneringssteen met wijwatervat binnen naast het portaal. Schip van twee traveeën voorafgegaan door een klein portaal onder zadeldak met puntgevel midden tegen de westgevel. Schip en uitspringend transept onder snijdende leien zadeldaken. Vrij gesloten massieve vierkante toren van vier geledingen achter de noordelijke transeptvleugel, tegen het noordelijke zijkoor. Piramidale leien torenspits met horloge, bekroond door kruis met weerhaan. Ronde traptoren tegen de westelijke torengevel. Bij de toren aansluitend doksaal boven het noordelijk zijkoor. Hoogkoor met vijfzijdige sluiting. Sacristie ten zuidoosten met verbindingsstuk tegen het zuidkoor.

Verzorgd afgewerkt kerkinterieur met bakstenen kruisriboverwelving, schip op twee natuurstenen zuilen, transept op bakstenen pijlers; markerende bakstenen bogen en vensteromlijstingen. Schip met hoge plint van decoratieve gekleurde geglazuurde tegels en voorts wanden met polychrome beschildering onder meer met schijnvoegen, voornamelijk florale motieven en opschriften.

Mobilair: Gepolychromeerd stenen en eikehouten hoogaltaar en zijaltaren, preekstoel, communiebank, koorgestoelte en twee biechtstoelen in neogotische stijl en alle naar ontwerp van A. Synaeve-Dhondt en van 1908. Gepolychromeerde beglaasde kruisweg in reliëf (terracotta) door A. De Beule.

  • Archief Bestuur voor Monumenten en Landschappen, Buitendienst Oost-Vlaanderen.
  • DE BRANT G. e.a., 300 jaar kerk van Koewacht 1687 - 1987, Stekene, s.d., p. 9-12.

Bron     : Lanclus K. & Verbeeck M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N4, Brussel - Turnhout.
Auteurs :  Lanclus, Kathleen, Verbeeck, Mieke
Datum  : 1993


Relaties

Je kan deze pagina citeren als: Agentschap Onroerend Erfgoed 2020: Parochiekerk Heilig Hart [online] https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34292 (Geraadpleegd op 06-06-2020)