Molenaarswoning en maalderij

Beschrijving

Voormalig molenaarshuis bij de "Kruisstraatmolen" die al wordt vermeld in 1534 en 1546. Houten standaardmolen op molenberg gesloopt in 1939. Sterk gerenoveerd (ook inwendig) boerenhuis van acht traveeën onder zadeldak (pannen) waarvan de vijf rechtse traveeën werden verhoogd, in oorsprong waarschijnlijk nog uit de 18de eeuw. In de rechter zijgevel sporen van de vroegere puntgevel met vlechtingen. Verankerde bakstenen voorgevel met houten lateien voor de rechthoekige muuropeningen.

Ten zuiden bijbehorende maalderij naast de afgegraven molenberg van de verdwenen Kruisstraatmolen en hoogstwaarschijnlijk ter vervanging van een vroegere rosmolen. Rechthoekig bakstenen gebouw van één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (pannen), met dakoverstek boven de voorgevel, circa 1885 opgericht als stoommaalderij. In bedrijf tot 1972. Rechthoekige poort en twee lage vensters met houten latei in de voorgevel. Rondboogvensters met ijzeren roedeverdeling in de achtergevel en een dergelijk venster in de rechter zijgeveltop. Bewaarde houten maalstoel en haverpletter aangedreven door een elektrische motor.

• DENEWET L., Vijftien Vlaamse molenoctrooien uit de periode 1545-1549, in Molenecho's, XVI,4, 1988, p. 117-120.
  • Inventaris van de wind- en watermolens in de provincie Oostvlaanderen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oostvlaanderen, 1961, Tweede Band, Gent, 1962, p. 132.
  • VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans, Beveren, 1982, p. 128.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke