erfgoedobject

Kasteeldomein Lippens

bouwkundig / landschappelijk element
ID
34301
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34301

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Lippens
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Lippens
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

"Kasteel Lippens", sinds 1977 gemeentehuis met openbaar wandelpark. Opgericht in 1879 door mevrouw H. de Kerchove-Lippens en de heren A. en E. Lippens. Aan de straat palend kasteel geflankeerd door gemetste hekpijlers en fraai hekwerk. Achterliggend deels ommuurd park ten westen palend aan de Plaisantstraat en ten oosten aan de Bevrijdersstraat.

Vrij imposant bak- en natuurstenen kasteel op min of meer rechthoekige plattegrond in neoclassicistische stijl. Twee bouwlagen van drie traveeën op kelderverdieping met verhoogde begane grond en afgedekt door een leien mansardedak. Sterk gelede en geprofileerde lijstgevels door toepassing van een natuurstenen sokkel en borstwering met omlopende cordonlijsten, voorts markerende pilasters en uitspringende risalieten met horizontale banden. Het verticaliserend element in de gevelordonnantie door de brede geblokte omlijstingen rondom de rechthoekige muuropeningen wordt nog geaccentueerd boven het omlopend hoofdgestel door de gelijkaardig omlijste dakvensters met vleugelstukken, fronton- en siervaasbekroning. Toegangsdeur met brede trap midden in de rechter zijgevel. Minder uitgewerkte tuingevel met rondbooglicht van het trappenhuis in het met een bovenverdieping verhoogd middenrisaliet bekroond door een balustrade.

Bijbehorende voormalige conciërgerie palend aan de zijgevel van nummer 5. In het park en afkomstig van de Markt: monument voor mevrouw H. de Kerchove d'Exaerde-Lippens opgericht in 1911 met beeldhouwwerk door H. Leroy.

  • VAN WILDERODE A., Moerbeke-Waas toen en thans , Beveren, 1982, p. 19, 20 en 27

Bron: LANCLUS K. & VERBEECK M. 1993: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Evergem - Lochristi, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n4, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Kasteeldomein Lippens [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/34301 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.