Onderwijzerswoning en klaslokalen

Beschrijving

Alleenstaande voormalige onderwijzerswoning met achterliggende vroegere klaslokalen van de gemeenteschool van de wijk Kruisstraat. Opgericht volgens bewaarde plannen van 1869 naar ontwerp van architect E. de Perre-Montigny. Dubbelhuis met twee bouwlagen en drie traveeën onder zadeldak (pannen, nok parallel met de straat). Bakstenen lijstgevel met getoogde muuropeningen in natuurstenen omlijstingen met neggen, hardstenen puilijst en lekdrempels. Rechts van de deur baksteen met inscriptie "F.J. 1872". Vernieuwd houtwerk van vensters en deur. Baksteenfries onder de houten gootlijst.

Achterliggend bijbehorend bakstenen schoolgebouw van één bouwlaag onder zadeldak (pannen), oorspronkelijk bestaande uit twee klaslokalen (één voor meisjes en éénvoor jongens). Door lisenen geritmeerde lijstgevel met midden een uitspringend rechthoekig vroeger dubbel portaal onder schilddak, heden met poort. Zijpuntgevels en achtergevel verlicht door rondboogvensters en oculi.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 2479.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke