Hoeve Zwarte Ruiter

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Zwarte Ruiter

Beschrijving

Voormalige hoeve, naar verluidt vroeger zogenaamd Zwarte Ruiter. Melding van de huisnaam "swerten ruyter" in 1722, in 1779 van herberg "zwarten ruiter", ten slotte overgedragen op wijk. Hoeve van het langgestrekte type opklimmend tot eind 18de eeuw. Boerenwoning van zes traveeën onder zadeldak (pannen). Verankerde en gewitte bakstenen voorgevel op gepikte bepleisterde plint. Licht getoogde deur en vensters met 19de-eeuws houtwerk en groene luiken. Twee brede puntvormige dakkapellen met haast vierkant venster en sieranker tegen de top boven de houten latei. Cijferanker 61. van de deur. Rechts aansluitende dwarsschuur en stallen onder zadeldak met geknikte dakoverstek op houten schoren.

• KERCKHAERT N., Oude Oostvlaamse huisnamen, in Kultureel Jaarboek voor de Provincie Oost-Vlaanderen, Bijdragen Nieuwe Reeks nr. 32, Gent, 1990, p. 198.

Auteurs: Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke